Kenedi torta – klasik koji osvaja za Uskrs
Sastojci:
Kore (za ukupno 6 kora):
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 žumanaca
- 12 kašika brašna
- 2 praška za pecivo
Fil:
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 5 kašika gustina
- 250 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade (rendane ili seckane sitno)
Dekoracija:
- Menaž dekoracija
- 2 štangle čokolade za sredinu
- Po želji šlag ili još fila sa strane
Priprema:
- Umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna masa.
- Dodati žumanca i kratko umutiti da se sjedini.
- Na kraju lagano umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
- Od ove mase peći 6 tankih kora (najbolje na obrnutoj strani pleha ili u kalupu obloženom papirom za pečenje), na 180°C oko 10 minuta, dok blago ne porumene.
- Za fil za kenedi tortu: U 800 ml mleka staviti šećer i staviti da provri. U preostalih 200 ml mleka razmutiti brašno i gustin.
- Kada mleko provri, zakuvati razmućenu smesu i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Ostaviti da se ohladi.
- Umutiti margarin ili maslac penasto, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila i dobro sjediniti.
- Na kraju dodati rendanu ili sitno seckanu Menaž čokoladu i promešati.
- Filovati Kenedi tortu redom: kora – fil – malo čokolade (ako želite dodatno), i tako dok se ne utroši sav materijal.
- Celu Kenedi tortu premazati filom sa svih strana.
- Odozgo posuti Menaž dekoracijom i staviti 2 štangle čokolade po sredini, kao na slici.
- Ostaviti Kenedi tortu u frižider da prenoći i lepo omekša.