Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Lešnik štanglice
Sastojci:
- 100ml vode
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150g šećera
- 125g margarina
- 150g seckanih lešnika
- 150g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 3 kašike mleka
- 100g sušenih brusnica
Dekoracija
- Prah šećer
Priprema:
1. Šećer i vodu zagrejte na tihoj vatri i ostavite da prokuva. Kada provri, skinite sa šporeta i dodajte margarin, mešajte dok se ne rastopi. Zatim dodajte mleveni keks sve vreme mešajući varjačom ili špatulom. Ako smesa nije gusta i kompaktna, dodajte još malo mlevenog keksa.
2. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće rastopite na tihoj vatri sa 3 kašike mleka, a kada se rastopi, dodajte u smesu sa mlevenim keksom.
3. U smesu dodajte i seckane lešnike i sušene brusnice i još jednom sve dobro promešajte.
4. Kalup po želji obložite papirom za pečenje ili pospite malo ulja, sipajte smesu u pleh i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
5. Pre posluživanja kolače isecite kao štanglice i pospite prah šećerom.
Savet: Ukoliko pravite posnu varijantu lešnik štanglica, koristite posni margarin, Štark Avala keks, a Menaž čokoladu rastopite uz 3 kašike ulja ili vode.