Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Karamel štanglice sa rozen koricama
Sastojci:
- Pakovanje gotovih rozen kora
- 400g šećera
- 500ml mleka
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 200g margarina
- 300g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 100g seckanog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 250g mlevenih lešnika
Glazura
- 100g Menaž čokolade
- 3 kašike mleka
- Usitnjeni keks
Priprema:
1. Karamelizujte šećer tako što ćete ga topiti na tihoj vatri sve vreme mešajući varjačom, žicom ili špatulom dok ne dobije zlatnu boju. Skinite sa šporeta i dodajte mleko, vratite na šporet i na tihoj vatri mešajte dok se šećer i mleko se sjedine.
2. Dok je smesa još uvek na tihoj vatri, dodajte Menaž čokoladu iseckanu na kockice ili Menaž crne čoko dugmiće i margarin, pa mešajte sve dok se sastojci ne istope i ne sjedine.
3. Skinite fil sa šporeta i postepeno umešajte mleveni keks i mlevene lešnike. Ostavite da se smesa prohladi oko 10 minuta, a zatim dodajte komadiće keksa i još jednom dobro promešajte tako da dobijete kompaktni fil.
4. Na poslužavnik stavite rozen koru, premažite filom i postupak ponovite sve dok budete imali materijal. Fil se brzo hladi, stoga morate biti brzi prilikom razmazivanja.
5. Sačekajte da se nafilovani kolač još malo ohladi. Pre nego što stavite karamel štanglice sa rozen koricama u frižider, najbolje preko noći, pritisnite teškim predmetom kako bi se fil ravnomerno rasporedio po sredini i ivicama.
6. Istopite Menaž čokoladu na tihoj vatri sa tri kašike mleka, ostavite kratko da se prohladi, zatim prelijte preko kolača i pospite sa usitnjenim keksom. Vratite u frižider da se glazura stegne.
Savet: Ukoliko pravite posnu varijantu, koristite vodu umesto mleka, mleveni Štark Avala keks i posni margarin, dok za glazuru Menaž čokoladu otopite sa tri kašike ulja ili vode.