Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Arabija torta
Sastojci:
• 9 jaja
• 9 kašika kristal šećera
• 255 g sitno seckanih oraha i lešnika (pomešano u jednakim količinama)
• 255 g sitno seckanih suvih urmi, smokvi i kajsija (pomešano u jednakim količinama)
• 3 kašike brašna
• 3 ravne kašičice praška za pecivo
• 250 g šećera u prahu
• 100 g Menaž čokolade
• 250 g maslaca
• aroma ruma i pomorandže (opciono)
Priprema:
- Kora: Umutite dobro belanca, uz postepeno dodavanje šećera – s dodavanjem šećera počnite kada su belanca već delimično očvrsla. Kada su belanca čvrsto umućena mikserom, umešajte suvo voće i orašaste plodove . Voće i orašaste umešajte plastićnom spatulom ili varjačom, a ne mikserom. Prespite testo u kalup za pečenje čije dno je obloženo papirom za pečenje i ubacite u već zagrejanu rernu na 18 minuta. Kora je gotova kad gore postane zlatna.
- Fil: Krem od žumanaca možete da skuvate na pari pre nego što počnete pečenje kora, jer ne sme da se spaja s maslacem dok se dobro ne ohladi. Sva žumanca treba mutiti sa šećeromu prahu nešto duže, da se šećer potpuno sjedini s njima i da masa “pobeli”.
- Kad je krem od žumanaca skuvan, u njega dodajte Menaž čokoladu koju ste prethodno rastopili – tako se lakše i ravnomernije izmeša.
- Maslac umutite mikserom da bude penast i malo po malo dodajte ohlađeni krem od žumanaca i čokolade. Ako koristite arome ruma i pomorandže, dodajte ih.
- Filujte kore i mažete tortu gore i sa strana. Na kraju, ukrasite i kriškama smokve.