Arabija torta

Autor:
Knjiski svet

Kategorije:

Sastojci:

• 9 jaja

• 9 kašika kristal šećera

• 255 g sitno seckanih oraha i lešnika (pomešano u jednakim količinama)

• 255 g sitno seckanih suvih urmi, smokvi i kajsija (pomešano u jednakim količinama)

• 3 kašike brašna

• 3 ravne kašičice praška za pecivo

• 250 g šećera u prahu

• 100 g Menaž čokolade

• 250 g maslaca

• aroma ruma i pomorandže (opciono)

Priprema:

  1. Kora: Umutite dobro belanca, uz postepeno dodavanje šećera – s dodavanjem šećera počnite kada su belanca već delimično očvrsla. Kada su belanca čvrsto umućena mikserom, umešajte suvo voće i orašaste plodove . Voće i orašaste umešajte plastićnom spatulom ili varjačom, a ne mikserom. Prespite testo u kalup za pečenje čije dno je obloženo papirom za pečenje i ubacite u već zagrejanu rernu na 18 minuta. Kora je gotova kad gore postane zlatna.
  2. Fil: Krem od žumanaca možete da skuvate na pari pre nego što počnete pečenje kora, jer ne sme da se spaja s maslacem dok se dobro ne ohladi. Sva žumanca treba mutiti sa  šećeromu prahu nešto duže, da se šećer potpuno sjedini s njima i da masa “pobeli”.
  3. Kad je krem od žumanaca skuvan, u njega dodajte Menaž čokoladu koju ste prethodno rastopili – tako se lakše i ravnomernije izmeša.
  4. Maslac umutite mikserom da bude penast i malo po malo dodajte ohlađeni krem od žumanaca i čokolade. Ako koristite arome ruma i pomorandže, dodajte ih.
  5. Filujte kore i mažete tortu gore i sa strana. Na kraju, ukrasite i kriškama smokve.

Slični recepti