Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Bakina reforma torta
Sastojci:
Kora
- 12 belanaca
- 2 kašike brašna
- 200g šećera
- 300g mlevenih oraha
Fil
- 12 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 200g margarina
Glazura
- 100ml slatke pavlake
- 300g Menaž čokolade
- 4 kašike ulja
- Usitnjeni orasi
Priprema:
1. Kora: Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer sve vreme mešajući mikserom. Postepeno dodajte brašno i mleveni orah i kratko promešajte žicom ili varjačom. Smesu za koru sipajte u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200°C oko 15 minuta dok ne porumeni. Nakon pečenja, ostavite koru da se dobro ohladi.
2. Fil: Žumanca sa šećerom mutite mikserom dok smesa ne dobije svetložutu boju. Stavite žumanca da se kuvaju na pari 6-8 minuta na manjoj temperaturi, zatim dodajte Menaž crne čoko dugmiće ili usitnjenu Menaž čokoladu da se istopi. Skinite sa vatre i dodajte omekšali puter isečen na kockice, mutite mikserom dok ne dobijete kremasti fil. Koru isecite na tri ili četiri tanke kore, koje ćete filovati kremom.
3. Glazura: 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića pomešajte sa nekoliko kašika ulja i otopite na pari, zatim prelijte preko Reforma torte. Obod torte dekorišite usitnjenim orasima, a nakon toga pripremite čokoladni krem tako što ćete slatku pavlaku dobro umutiti dok ne postane penasta, dodati 100g istopljene čokolade i promešati da se sjedini. Na kraju ukrasite Reforma tortu po želji