Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Baron torta sa malinama
Sastojci:
Čokoladna kora
- 12 belanaca od krupnijih jaja
- 300g šećer
- 65g kakao praha
- 65g mlevenog badema ili oraha
- Prstohvat soli
Čokoladni fil
- 12 žumanaca od krupnijih jaja
- 250g šećera
- 50g kakao praha
- Kesica pudinga od čokolade
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 500ml mleka
- 180g margarina
Fil sa malinama
- 400g malina
- 115g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- Kesica pudinga od maline
- 300ml vode
- Polovina kesice želatina
Čokoladna glazura
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150ml slatke pavlake
- 30g putera
Dekoracija
- Kakao prah
- Maline
Priprema:
1. Kore: Navedeni sastojci su mera za 3-4 kore. Za svaku koru koristite 1/4 mere. Rernu uključite na 200°C. Najpre penasto umutite belanca sa 75g šećera. Dodajte 15g kakao prah i 15g mlevenog badema ili oraha i prstohvat soli na kraju. Promešajte ručno na kraju da se svi sastojci sjedine. Smesu za kore sipajte u okrugli pleh prečnika najmanje 24cm na dno postavljeno papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta na 180°C, a kada se ispeče, odvojite pažljivo koru od ivica i dna pleha i obavezno je izvadite sa papirom za pečenje na dnu, pa ostavite da se ohladi. Isti postupak ponovite za još dve ili tri kore.
2. Čokoladni fil: Pomešajte žumanca, šećer, kakao prah i sadržaj kesice pudinga od čokolade, dodajte malo mleka i mešajte ručno da se svi sastojci sjedine. Dodajte ostatak mleka i stavite na šporet da se kuva na nižoj temperaturi sve vreme mešajući. Kada se smesa za fil zgusne, kuvajte još nekoliko minuta sve vreme mešajući. Sklonite sa šporeta, dodajte Menaž čokoladu i margarin, mešajte dok se ovi sastojci ne rastope potpuno i dobro promešajte. Ostavite sa strane da se fil ohladi, zatim ga ostavite u frižider da se dodatno ohladi. Izvadite nakon najmanje dva sata, umutite mikserom i fil je spreman. Manji deo će vam biti potreban za premazivanje cele torte.
3. Fil sa malinama: Poslednji korak je priprema fila sa malinama. Maline pomešajte sa 100ml vode, šećerom i vanilinim šećerom, stavite na šporet da prokuva, pa sklonite sa ringle. U odvojenoj posudi pomešajte sadržaj kesice pudinga od maline sa 100ml vode. Sa strane, u drugoj posudi pomešajte polovinu kesice želatina sa još 100ml vode. Ostavite sa strane na nabubri, pa zagrejte na šporetu da se potpuno otopi. U skuvane maline sipajte razmućeni puding i tečni želatin, stavite na ringlu da se zgusne neprekidno mešajući. Zatim ostavite fil da se prohladi da bude mlak zbog lakšeg razmazivanja.
4. Filovanje torte: Na postolje po izboru stavite prvu koru na papir za pečenje. Premažite slojem čokoladnog fila i poravnajte, zatim premažite slojem fila od malina i poravnajte. Stavite preko drugu koru i filujte na isti način kao i prvu. Dodajte treću koru i ponovite postupak filovanja. Na kraju, poklopite četvrtom korom i ostavite da se ohladi preko noći ili u zamrzivaču najmanje tri sata. Kada je izvadite iz frižidera ili zamrzivača, premažite čokoladnim filom koji ste prethodno sačuvali u tankom sloju, pa je vratite u frižider.
*Napomena: Tortu možete ređati i filovati u kalupu u kojem ste pekli kore i tako je ostaviti da se hladi. Kada je budete izvadili iz frižidera, poklopite tortu tacnom, prevrnite potpuno tako da vam torta ostane na tacni i skinite sa kore papir za pečenje koji je ostao.
5. Glazura: Zagrejte slatku pavlaku na nižoj temperaturi, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i margarin da se rastope, pa ostavite da se prohladi i prelijte preko torte.
6. Dekoracija: Sačekajte da se čokoladna glazura malo stegne, pa pospite kakao prahom i dodajte maline po izboru.