Beli mus kolač sa lešnikom

Sastojci:

Korica

Praline pasta fil

  • 200g pečenog lešnika
  • 250g šećera
  • 500ml mleka
  • 3 žumanca
  • 3 kašike brašna
  • 1.5 kašika gustina
  • aroma vanile
  • 1 vanilin šećer
  • 100ml slatke pavlake

Karamela sa lešnikom

  • 100g pečenog lešnika
  • 150g šećera
  • 75g putera
  • 50ml slatke pavlake

Glazura

  • 120g Menaž belih čoko dugmića

Priprema:

1. Glazura: Istopite Menaž bele čoko dugmiće, premažite četkicom kalup i stavite u frižider da se hladi.

2. Korica: Spojite Petit Beurre keks sa ceđenom pomorandžom i otopljenim puterom, razlijte na veliku tacnu između dva pek papira i ostavite da se hladi.

3. Praline pasta: Karamelizujte 150g šećera, a kada se istopi i počne da peni, dodajte lešnik i promešajte. Sklonite sa vatre i stavite da se ohladi. Kada se prohladi, sameljite u blenderu dok se ne dobije puter/pasta.

4. Fil: Mleko kuvajte sa 50g šećera i aromom vanile na srednjoj temperaturi. U posudi razmutite žumanca sa ostatkom šećera i vanilinim šećerom, dodajte brašno, gustin i sve promešajte da bi se dobila homogena smesa. Pre ključanja mleka dodajte smesu od žumanaca uz konstantno mešanje na srednjoj temperaturi dok se ne dobije gusti fil.
Sastavite žuti fil sa praline pastom i umućenom slatkom pavlakom.

5. Karamela sa lešnikom: Karamelizujte šećer i kada počne da peni dodajte puter, a kada se otopi dodajte slatku pavlaku uz konstantno mešanje na srednje jakoj temperaturi do željene gustine. Na kraju dodajte iseckani pečeni lešnik.

6. Sastavljanje: Podlogu od Petit Beurre keksa izrezati na željene oblike. U stegnutu glazuru u kalupu stavite najpre fil, zatim karamelu, zatim opet fil i sve to poravnajte, prelijte sa glazurom od Menaž belih čoko dugmića i ostavite da se ohladi.

7. Na samom kraju izvadite iz kalupa i stavite na podlogu od keksa, a dekoracija neka bude po vašoj želji

Slični recepti