Božićna čokoladna torta

Sastojci:

Za kore: 

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 150 ml tople vode
  • 225 g mekog brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo

 

Za fil: 

  • 200 g Menaž čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake
  • 250 krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica arome vanile
  • 300 ml slatke pavlake

 

Za dekoraciju: 

  • Kakao prah 
  • Ukrasi po želji

Priprema:

Priprema biskvita

  1. Umutite cela jaja i šećer dok smesa ne pobeli i šećer se ne otopi. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte ulje u tankom mlazu.
  2. Naizmenično dodajte toplu vodu i prosejanu mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo. Mutite dok smesa ne postane glatka.
  3. Smesu sipajte u kalup (20 cm) obložen pek papirom. Pecite na 170 °C oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo.
  4. Ohladite biskvit na žici. Poravnajte gornju površinu i podelite na tri kore.
  5. Otopite Nenaž  čokoladu sa 100 ml slatke pavlake na pari i ostavite da se prohladi.
  6. Umutite krem sir sa šećerom u prahu i aromom vanile. Dodajte ohlađenu čokoladu i sjedinite mikserom.
  7. Dodajte tečnu slatku pavlaku i mutite dok fil ne postane čvrst.
  8. Na tanjir stavite prvu koru i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa drugom i trećom korom.
  9. Ostatkom fila premažite stranice i vrh torte, poravnajte.
  10. Ukrasite tortu prosejanim kakao prahom i po želji, dodajte božićnu dekoraciju. 

Slični recepti