Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Božićna čokoladna torta
Sastojci:
Za kore:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 150 ml ulja
- 150 ml tople vode
- 225 g mekog brašna
- 30 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 200 g Menaž čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 250 krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica arome vanile
- 300 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- Kakao prah
- Ukrasi po želji
Priprema:
Priprema biskvita
- Umutite cela jaja i šećer dok smesa ne pobeli i šećer se ne otopi. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte ulje u tankom mlazu.
- Naizmenično dodajte toplu vodu i prosejanu mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo. Mutite dok smesa ne postane glatka.
- Smesu sipajte u kalup (20 cm) obložen pek papirom. Pecite na 170 °C oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo.
- Ohladite biskvit na žici. Poravnajte gornju površinu i podelite na tri kore.
- Otopite Nenaž čokoladu sa 100 ml slatke pavlake na pari i ostavite da se prohladi.
- Umutite krem sir sa šećerom u prahu i aromom vanile. Dodajte ohlađenu čokoladu i sjedinite mikserom.
- Dodajte tečnu slatku pavlaku i mutite dok fil ne postane čvrst.
- Na tanjir stavite prvu koru i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa drugom i trećom korom.
- Ostatkom fila premažite stranice i vrh torte, poravnajte.
- Ukrasite tortu prosejanim kakao prahom i po želji, dodajte božićnu dekoraciju.