Brownie sa kikiriki puterom i čokoladom

Sastojci:

  • 150g višenamenskog brašna
  • 3 jaja
  • 200g putera
  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 50g nezaslađenog kakao praha
  • 200g šećera
  • Prstohvat soli

Krem

  • 2 do 3 kašike mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 200g prah šećera
  • 100g putera

Glazura

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C. Kalup (20×20) za pečenje poprskajte uljem u tankom sloju i obložite papirom za pečenje dno i stranice.

2. Puter istopite na nižoj temperaturi, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte sve dok se čokolada sasvim ne rastopi. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se prohladi. U otopljenu čokoladu mikserom umutite jaja i šećer, zatim dodajte brašno, kakao prah i prstohvat soli.

3. Ravnomerno rasporedite smesu u kalup, poravnajte i pecite između 20 minuta i 30 minuta. Sa vremena na vreme proverite. Nakon pečenja ostavite kolač u kalupu da se dobro ohladi. Nakon toga možete ostaviti da stoji u kalupu ili prebaciti kolač na postolje ili poslužavnik po izboru.

4. Prah šećer, omekšali puter i nekoliko kašika mleka umutite mikserom na manjoj brzini, a ekstrakt vanile dodate za bolju aromu. Mleko dodajte u zavisnosti od željene gustine. Premažite krem ravnomerno preko braunija i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi.

5. Glazuru napravite od istopljene Menaž čokolade na nižoj temperaturi sa nekoliko kašika ulja ili mleka, zatim prelijte u tankom sloju preko braunija i krema kojim ste prethodno premazali kolač. Umesto Menaž čokolade možete koristiti i rastopiti Menaž crne čoko dugmiće. 

6. Kada se čokoladna glazura malo stegne, dodajte nekoliko kašika kikiriki putera preko i čačkalicom ili viljuškom prošarajte tako da dobijete šaru. Kod kikiriki putera je važno da bude sobne temperature, jer ćete tako lakše moći da ga koristite. Ostavite tako pripremljen brownie nsa kikiriki puterom i čokoladom da se stegne na sobnoj temperaturi. Nije potrebno da čuvate kolač u frižideru pre služenja.

Slični recepti