Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Bundevin kolač sa čokoladnim prelivom i komadićima lešnika
Sastojci:
Sastojci
- 400g bundeve
- 150g mlevenih pečenih lešnika
- 300g maslaca
- 4 jaja
- 300g brašna
- 300g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3-4 kašike mleka, vode ili ulja
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 180°C, ukoliko imate ventilator, podesite na 160°C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.
2. Bundevu ogulite i sitnije narendajte, a pečene lešnike sameljite u blenderu ili ručno oklagijom.
3. Odvojite žumanca od belanaca, a u drugoj penasto umutite maslac sa 200g šećera i postepeno dodajte jedno po jednu žumance. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i mlevenim lešnicima, pa postepeno umešajte u smesu sa žumancima.
4. Belanca umutite sa prstohvatom soli u odvojenoj posudi u čvrst sneg polako dodavajući preostalu količinu šećera, a zatim umešajte i belanca u smesu sa žumancima i maslacem. Na kraju, postepeno dodajte rendanu bundevu i promešajte špatulom, varjačom ili kašikom.
5. Smesu za testo izlijte u kalup za kuglof i pecite oko jedan sat. Ispečeni kolač okrenite u kalupu i ostavite da se dobro ohladi pre nego što izvadite i prelijete čokoladnom glazurom.
6. Čokoladnu glazuru napravite tako što ćete Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće rastopiti sa nekoliko kašika mleka, vode ili ulja i preliti preko bundevinog kolača. Ostavite da se kratko stegne i spremno je za posluženje.