Bundevin kolač sa čokoladnim prelivom i komadićima lešnika

Sastojci:

Sastojci

  • 400g bundeve
  • 150g mlevenih pečenih lešnika
  • 300g maslaca
  • 4 jaja
  • 300g brašna
  • 300g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Glazura

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 180°C, ukoliko imate ventilator, podesite na 160°C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom.

2. Bundevu ogulite i sitnije narendajte, a pečene lešnike sameljite u blenderu ili ručno oklagijom. 

3. Odvojite žumanca od belanaca, a u drugoj penasto umutite maslac sa 200g šećera i postepeno dodajte jedno po jednu žumance. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i mlevenim lešnicima, pa postepeno umešajte u smesu sa žumancima.

4. Belanca umutite sa prstohvatom soli u odvojenoj posudi u čvrst sneg polako dodavajući preostalu količinu šećera, a zatim umešajte i belanca u smesu sa žumancima i maslacem. Na kraju, postepeno dodajte rendanu bundevu i promešajte špatulom, varjačom ili kašikom.

5. Smesu za testo izlijte u kalup za kuglof i pecite oko jedan sat. Ispečeni kolač okrenite u kalupu i ostavite da se dobro ohladi pre nego što izvadite i prelijete čokoladnom glazurom.

6. Čokoladnu glazuru napravite tako što ćete Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće rastopiti sa nekoliko kašika mleka, vode ili ulja i preliti preko bundevinog kolača. Ostavite da se kratko stegne i spremno je za posluženje.

Slični recepti