Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Carigradska Torta
Sastojci:
Kore
- 14 kašika brašna
- 12 jaja
- 180g šećera
- 200g mlevenih oraha
Fil
- 500ml mleka
- 250g margarina
- 4 kesice vanilinog šećera
- 10 kašika prah šećera
- 60g brašna
- 300g mlevenih oraha
Dekoracija
- Mleveni ili seckani orah
- Menaž beli čoko dugmići
Priprema:
1. Kore: Umutite mikserom šest belanaca sa polovinom količine šećera u čvrst sneg, a žumanca sačuvajte za kasnije. Dodajte tri kašike brašna, zatim i 100g mlevenih oraha i sve sastojke još jednom promešajte. Dobijenu smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 15-20 minuta. Ponovite postupak i ispecite još jednu koru.
2. Fil: U malo mleka razmutite i umešajte prah šećer, vanilin šećer i brašno, a ostatak mleka stavite da se kuva na laganoj temperaturi. Kada mleko proključa, sipajte smesu od suvih sastojaka i vratite na šporet. Kuvajte na niskoj temperaturi dok se ne zgusne, a zatim sklonite i ostavite sa strane da se hladi.
3. U drugoj posudi penasto umutite margarin i dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom dok se sastojci dobro ne sjedine. U ohlađeni fil dodajte penasto umućeni margarin sa žumancima, dodajte mlevene orahe i promešajte ručno.
4. Na postolje ili kalup po izboru stavite koru, premažite je filom i preklopite drugom korom. Preostalim filom možete premazati celu tortu i kao dekoraciju posuti mlevene ili seckane orahe i dodajte Menaž bele čoko dugmiće po ukusu.