Carigradska Torta

Sastojci:

Kore

  • 14 kašika brašna
  • 12 jaja
  • 180g šećera
  • 200g mlevenih oraha

Fil

  • 500ml mleka
  • 250g margarina
  • 4 kesice vanilinog šećera
  • 10 kašika prah šećera
  • 60g brašna
  • 300g mlevenih oraha

Dekoracija

Priprema:

1. Kore: Umutite mikserom šest belanaca sa polovinom količine šećera u čvrst sneg, a žumanca sačuvajte za kasnije. Dodajte tri kašike brašna, zatim i 100g mlevenih oraha i sve sastojke još jednom promešajte. Dobijenu smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 15-20 minuta. Ponovite postupak i ispecite još jednu koru.

2. Fil: U malo mleka razmutite i umešajte prah šećer, vanilin šećer i brašno, a ostatak mleka stavite da se kuva na laganoj temperaturi. Kada mleko proključa, sipajte smesu od suvih sastojaka i vratite na šporet. Kuvajte na niskoj temperaturi dok se ne zgusne, a zatim sklonite i ostavite sa strane da se hladi. 

3. U drugoj posudi penasto umutite margarin i dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći mikserom dok se sastojci dobro ne sjedine. U ohlađeni fil dodajte penasto umućeni margarin sa žumancima, dodajte mlevene orahe i promešajte ručno.

4. Na postolje ili kalup po izboru stavite koru, premažite je filom i preklopite drugom korom. Preostalim filom možete premazati celu tortu i kao dekoraciju posuti mlevene ili seckane orahe i dodajte Menaž bele čoko dugmiće po ukusu.

Slični recepti