Cherry kolač

Sastojci:

  • 140g Menaž čokolade
  • 150g otopljenog putera
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice kardamoma
  • 4 velika jaja (odvojena)
  • prstohvat soli
  • 150g kristal šećera
  • 130g univerzalnog brašna 
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 200g višanja bez koščicaa (težina bez koštica)

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za pečenje. Ako je okrugao, neka bude prečnika oko 20 cm, ili srednji duguljasti kalup za banana bread. 
  2. Otopite čokoladu, puter, cimet i kardamom u maloj šerpi na tihoj vatri, mešajući dok smesa ne postane glatka, a zatim ostavite da se malo ohladi.
  3. Umutite belanca i so mikserom nekoliko minuta dok ne postanu čvrsta, i ostavite sa strane.
  4. Umutite žumanca i šećer 2 minuta dok smesa ne postane gusta i kremasta.
  5. Dodajte mešavinu čokolade i mešajte 1 minut dok se dobro ne sjedini.
  6. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u mešavinu putera i čokolade, i mešajte dok se dobro ne sjedini, a zatim pažljivo umešajte belanca u smesu (biće lepljivo i trebaće vremena, budite strpljivi).
  7. Ravnomerno rasporedite smesu u pripremljeni kalup i poređajte višnje na vrh, blago ih utisnite u smesu . Pecite oko 45 minuta (prilagodite svojoj rerni) ili dok ne postane zlatno braon i sunđerasta. Ako ubodete čačkalicu u centar kolača, trebalo bi da izađe skoro čista. 
  8. Ostavite kolač da se hladi 10 minuta, a zatim izvadite iz kalupa.

Slični recepti