Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čoko čizkejk
Sastojci:
Kora od keksa
- 200g mlevenog Štark Petit Beurre ili Štark Avala keksa
- 75g margarina
Čokoladni fil
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 4 jaja
- 800g krem sira ili svežeg sira po izboru
- 150g prah šećera
- 2 kašičice kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100ml slatke pavlake
- Kakao prah
Priprema:
1. Kora od keksa: Margarin istopite u manjoj posudi na nižoj temperaturi i prelijte preko Štark Petit Beurre ili Štark Avala mlevenog keksa. Kratko promešajte i sipajte u pleh po izboru (prečnika oko 22cm ili 24cm) i laganim pokretima utisnite koru na dno, rukom ili čašom. Ostavite malo mlevenog keksa sa strane kako biste posuli ivice kalupa koje ćete prethodno da premažete margarinom ili uljem u vrlo tankom sloju. Stavite u frižider ili kratko u zamrzivač da se keks stegne dok pripremate fil.
2. Čokoladni fil: Za čoko čizkejk istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće na pari i ostavite sa strane da se ohladi. U odvojenoj posudi pomešajte jaja sa krem ili svežim sirom, prah šećerom, kakao prahom i ekstraktom vanile. Sastojke umutite mikserom na manjoj brzini ili ručno dok ne dobijete penastu smesu. Na kraju, dodajte otopljenu čokoladu i umešajte ručno.
3. Izvadite kalup sa korom od keksa iz frižidera, izlijte i ravnomesrno rasporedite fil preko, a zatim stavite da se peče na 180°C oko 60 minuta. Ako vaša rerna ima ventilatore, možete peći čoko čizkejk na 160°C uz proveru da li je dovoljno pečen.
4. Nakon što se kolač ispeče, laganim pokretima nožem ili tankom špatulom pređite po ivicama kalupa kako biste ga odvojili od kolača, skinite obod i ostavite čoko čizkejk da se ohladi u rerni.
5. Glazura: Dok se kolač hladi, možete pripremiti glazuru tako što ćete Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće preliti slatkom pavlakom i mešati na šporetu na nižoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko ohlađenog kolača i pustite da se čokolada ohladi i stegne pre nego što čoko čizkejk stavite u frižider. Pre posluženja pospite ceo kolač kakao prahom.