Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čoko-lešnik torta
Sastojci:
Kore
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 4 kašike mlevenih lešnika
Sastojci za fil
- 12 žumanaca
- 1l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 200g šećera
- 200g mlečne čokolade
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 200g sitno seckanih ili krupnije mlevenih
lešnika - 1 margarin
Ganaš
- 200ml slatke pavlake
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
- Za koru je potrebno prvo umutiti belanca. Kada se dobije gust sneg, postepeno dodajte šećer. Odložite mikser, pa špatulom lagano umešajte brašno i lešnik. Svaku koru pecite na 200°C oko 10-12 minuta. Postušak ponovite i ispecite tri ovakve kore. Prečnik kalupa je 24cm.
- Za fil je potrebno 700ml mleka i šećer staviti da prokuva. U preostalih 300ml mleka dodajte puding i žumanca. Umutite mikserom da se lepo sjedini i kada mleko prokuva, sve sjedinite na laganoj temperaturi i tako skuvajte fil. Sklonite sa ringle i u vruć fil dodajte čokoladu, mlečnu i Menaž. Mešajte dok se čokolada ne istopi, zatim ostavite fil da se potpuno ohladi.
- Umutite margarin sobne temperature i postepeno dodajte ohlađeni fil. Kada se sve lepo sjedini, odvojite nekoliko kašika fila za premazivanje torte sa strane i u fil dodajte lešnike.
- Za ganaš je potrebno slatku pavlaku zagrejati do vrenja, nikako da provri i zatim je prelijte preko izlomljene Menaž čokolade. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim stavite u frižider.
- Fil podelite na tri dela i filujte tortu. Premažite je odvojenim filom u kom nema lešnika. Ganaš kratko promešajte i dekorišite tortu po želji. Ganaš možete umutiti mikserom i dekorisati tako što ćete praviti ruže pomoću poslastičarske kese ili šprica.