Čoko-lešnik torta

Sastojci:

Kore

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike mlevenih lešnika

Sastojci za fil

  • 12 žumanaca
  • 1l mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 200g šećera
  • 200g mlečne čokolade
  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 200g sitno seckanih ili krupnije mlevenih
    lešnika
  • 1 margarin

Ganaš

  • 200ml slatke pavlake
  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Priprema:

  1. Za koru je potrebno prvo umutiti belanca. Kada se dobije gust sneg, postepeno dodajte šećer. Odložite mikser, pa špatulom lagano umešajte brašno i lešnik. Svaku koru pecite na 200°C oko 10-12 minuta. Postušak ponovite i ispecite tri ovakve kore. Prečnik kalupa je 24cm.
  2. Za fil je potrebno 700ml mleka i šećer staviti da prokuva. U preostalih 300ml mleka dodajte puding i žumanca. Umutite mikserom da se lepo sjedini i kada mleko prokuva, sve sjedinite na laganoj temperaturi i tako skuvajte fil. Sklonite sa ringle i u vruć fil dodajte čokoladu, mlečnu i Menaž. Mešajte dok se čokolada ne istopi, zatim ostavite fil da se potpuno ohladi.
  3. Umutite margarin sobne temperature i postepeno dodajte ohlađeni fil. Kada se sve lepo sjedini, odvojite nekoliko kašika fila za premazivanje torte sa strane i u fil dodajte lešnike.
  4. Za ganaš je potrebno slatku pavlaku zagrejati do vrenja, nikako da provri i zatim je prelijte preko izlomljene Menaž čokolade. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim stavite u frižider.
  5. Fil podelite na tri dela i filujte tortu. Premažite je odvojenim filom u kom nema lešnika. Ganaš kratko promešajte i dekorišite tortu po želji. Ganaš možete umutiti mikserom i dekorisati tako što ćete praviti ruže pomoću poslastičarske kese ili šprica.

Slični recepti