Čoko torta

Sastojci:

Za čokoladnu tortu

  • 250g putera
  • 200g šećera
  • 3 jaja srednje veličine
  • 200g pavlake
  • 200g pšeničnog brašna za torte i kolače
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 30g kakao praha
  • 2 kašičica praška za pecivo
  • 4 kašike mleka
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • Prstohvat soli

Za čokoladnu glazuru

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C (160°C ukoliko imate rernu sa ventilatorima). Okrugli kalup prečnika 20cm podmažite i ostavite sa strane.

2. Mikserom mešajte puter sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu teksturu. Postepeno umešajte i jaja. Dodajte pavlaku i kratko promešajte da se svi sastojci sjedine.

3. U odvojenoj posudi pomešajte brašno uz prstohvat soli, kakao prah, prašak za pecivo i dodajte u već umešanu smesu sa puterom i pavlakom. Dodajte mleko i dobro promešajte. Menaž čokoladu usitnite i umešajte u testo za čoko tortu. Možete koristiti i Menaž crne čoko dugmiće.

4. Sipajte smesu u podmazan kalup i pecite oko 45 minuta uz proveru. Nakon što se ispeče, ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, pa tek kasnije izvadite i stavite na tanjir ili postolje po želji.

5. Za ukusnu čokoladnu glazuru usitnite Menaž čokoladu ili koristite Menaž čoko dugmiće. Slatku pavlaku zagrejte kratko, zatim je prelijte preko čokolade i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Prelijte glazurom celu tortu i ostavite da se kratko stegne pre serviranja.

Slični recepti