Čoko urmašice

Autor:
Dijana Ademović

Kategorije:

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 šoljice otopljenog maslaca
  • 3 šoljice šećera
  • 1 šoljica kiselog mleka
  • Oko 600-700g brašna
  • Prstohvat sode bikarbone
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100g kokosovog brašna
  • 1 kašičica rendane limunove kore

Šerbet

  • 4 čaše od 2 dl šećera
  • 2,5 čaše vode
  • 2 limuna

I još:

Priprema:

1. Jaja blago umutite sa šećerom viljuškom, dodajte kiselo mleko i otopljen i ohlađen maslac. 

2. Brašno podelite u dve odvojene posude, pa u jedan deo umešajte sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa ga dodajte u vlažne sastojke. Stavite i kokosovo brašno i rendanu limunovu koricu. Drugu posudu sa  brašnom ostavite sa strane.

3. Mesite testo za urmašice rukom, pa od druge polovine brašna dodajte malo po malo, dok se ne dobije fino testo koje se ne lepi za ruke. Količina brašna zavisi od veličine jaja i od toga kakvo je brašno, neko više, a neko manje upija tečnost, zato je bolje kad je brašno podeljeno na dva dela, pa se druga polovina lako može dodati. Kada se dobije odgovarajuće testo, nauljenim rukama odvajajte kuglice veličine manjeg oraha, napravite valjak i pritisnite na rende da dobije šaru. 

4. Ređajte kolačiće u nauljen pleh pazeći da se napravi razmak, jer će prilikom pečenja narasti. Rernu zagrejte na 200°C i pecite oko 20 minuta, što, opet, zavivisi od pećnice, ali, gotove su kad fino porumene. 

5. Skuvajte šerbet sa limunom. Što se prelivanja urmašica tiče, važno je da ili sirup ili kolači budu hladni, što znači hladan šerbet-vruće urmašice, ili obrnuto. Ostavite kolače da dobro upiju preliv, a potom otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće na pari, pa umočite jedan kraj urmašica u čokoladu i pospite kokosovim brašnom.

Slični recepti