Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna rođendanska torta
Sastojci:
Kora
- 300g šećera
- 400ml vode
- 5 kašika ulja
- 3 kašike džema
- 1 kašičica praška za pecivo
- 400g brašna
- 2 kašike kakao praha
- 100g mlevenih oraha
- 50g mlevenog Štark Avala keksa
Fil
- 500ml mleka
- 150g šećera
- 80g pudinga od čokolade
- 200g Menaž čokolade
- 250g margarina
- 100g šećera u prahu
- 200g mlevenog Štark Avala keksa
- 100g mlevenih oraha
Dekoracija
- 500 ml slatke pavlake
- 5 kesica Menaž crnih čoko dugmića
- 3 kašike ulja
- 30 g margarina
Priprema:
- Sastojke za koru redom dodajte i sve sjedinite ručnim mešanjem. Veliki pleh od šporeta obložite pek papirom i izlijte pripremljenu smesu. Pecite 20- ak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Deo mleka odvojite, pa u njega dodajte puding i sve dobro izmešajte. U preostalo mleka dodajte šećer, pa skuvajte puding na uobičajen način. U vruće mleko dodajte čokoladu i mešajte sve vreme da se istopi. Ostaviti sa strane da se ohladi.
- Penasto umutite margarin i šećer u prahu, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila. Sve penasto umutite, pa dodajte mlevene orahe i mleveni Štark Avala keks.
- Pečenu i ohlađenu koru podelite na tri jednaka dela. Ređajte: kora- fil- kora- fil- kora- fil i tako redom. Po želji premažite slatkom pavlakom.
- Menaž čoko dugmiće otopite na pari zajedno sa uljem i margarinom, pa izlijte na reljefnu foliju sa kružićima. Premažite u dubljem sloju, pa stavite u zamrzivač da se lepo ohladi i stegne. Zatim, pažljivo odlepite sa folije i prislonite sa sve četiri strane torte. Dodatno ukrasite umućenom slatkom pavlakom.