Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna sladoled torta
Sastojci:
Podloga za tortu
- 120g brašna
- 20g kakao praha
- ½ kesice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 60g šećera
- 60ml ulja
- 120ml mineralne vode
- 1 kašika voćnog sirćeta
Sladoled sloj
- 300g sladoleda od čokolade
- 300g sladoleda sa ukusom kikirikija ili karamele
- 50g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Čokoladna glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3-4 kašike mleka ili ulja
- Kikiriki po želji
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C. Pleh po izboru, najbolje pravougaonog oblika, podmažite i pospite kakao prahom.
2. Podloga za tortu: U dublju posudu stavite brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i dobro sjedinite. Dodajte ulje, mineralnu vodu i kašiku voćnog sirćeta. Još jednom kratko promešajte. Smesu za koru izlijte u pleh i pecite oko 30 minuta. Nakon što se ispeče, ostavite da se ohladi u kalupu, zatim izvadite.
3. Isti kalup u kojem ste pekli koru operite, osušite i obložite prijanjajućom folijom. Dodajte pečenu koru.
4. Sladolede ostavite na sobnoj temperaturi da se malo odmrznu. Preko podloge premažite najpre sloj sladoleda od čokolade, zatim slojem sladoleda sa ukusom kikirikija ili karamele. Zagladite špatulom i stavite u zamrzivač najmanje dva sata da se stegne. Najbolje i duže.
5. Pre posluživanja izvadite tortu iz zamrzivača najmanje sat vremena ranije. U ovom koraku je možete preliti prohlađenom čokoladnom glazurom, pospite kikirikijem i stavite u frižider.