Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna štrudla sa suvim grožđem
Sastojci:
- 800g brašna
- 1 kockica kvasca
- 100ml mleka
- 200ml jogurta
- 20g margarina
- 2 jaja
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- Kora od jednog limuna
- 100g suvog grožđa
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Uključite rernu da se greje na 180°C i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
2. Kockicu kvasca rastopite u mleku, nakon toga dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, jogurt, otopljeni margarin i jaja. Umutite dobro žicom. Postepeno dodajte brašno i umesite rukama srednje tvrdo testo i ostavite ga sastrane da naraste.
3. Namažite testo uljem, pokrijte ga providom folijom i krpom. Ostavite ovako pokriveno testo da odstoji 30 minuta da se udvostruči.
4. Nakon toga, stavite testo na radnu površinu, premesite ga i podelite ga na dva dela. U jedan deo testa dodajte otopljenu čokoladu i dobro umešajte. Druga polovina neka ostane bela.
5. Oklagijom na radnoj površini razvijte belo testo koliko god je moguće. Isto uradite i sa braon testom i stavite ga preko belog testa. Krajeve lepo spojite, a preko braon testa pospite suvo grožđe pritiskajući ga da uđe u koru. Sada zajedno obe kore uvijte u rolat.
6. Štrudlu premesetite u pleh i ostavite da naraste oko 10 minuta. Premažite je vodom i pecite oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, ostvite štrudlu da se prohladi, pa je isecite pre služenja.