Čokoladna štrudla sa suvim grožđem

Autor:
Svetlana Savić Jeremić

Kategorije:

Sastojci:

  • 800g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 100ml mleka
  • 200ml jogurta
  • 20g margarina
  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • Kora od jednog limuna
  • 100g suvog grožđa
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Priprema:

1. Uključite rernu da se greje na 180°C i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

2. Kockicu kvasca rastopite u mleku, nakon toga dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, jogurt, otopljeni margarin i jaja. Umutite dobro žicom. Postepeno dodajte brašno i umesite rukama srednje tvrdo testo i ostavite ga sastrane da naraste. 

3. Namažite testo uljem, pokrijte ga providom folijom i krpom. Ostavite ovako pokriveno testo da odstoji 30 minuta da se udvostruči. 

4. Nakon toga, stavite testo na radnu površinu, premesite ga i podelite ga na dva dela. U jedan deo testa dodajte otopljenu čokoladu i dobro umešajte. Druga polovina neka ostane bela.

5. Oklagijom na radnoj površini razvijte belo testo koliko god je moguće. Isto uradite i sa braon testom i stavite ga preko belog testa. Krajeve lepo spojite, a preko braon testa pospite suvo grožđe pritiskajući ga da uđe u koru. Sada zajedno obe kore uvijte u rolat.

6. Štrudlu premesetite u pleh i ostavite da naraste oko 10 minuta. Premažite je vodom i pecite oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, ostvite štrudlu da se prohladi, pa je isecite pre služenja.

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.