Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta
Sastojci:
Kore
- 125g brašna
- 4 jaja srednje veličine
- 50g putera
- 150g šećera
- 25g kakao praha
- 2 i po ravne kašičice praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- Prstohvat soli
Čokoladni fil
- 800ml ohlađene slatke pavlake
- 50g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 20g kakao praha
- 50g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Čokoladna glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Nekoliko kašika mleka ili ulja
Priprema:
1. Kalup za torte okruglob oblika obložite papirom za pečenje i uključite rernu na 180°C.
2. Kore: Puter istopite. Jaja umutite penasto mikserom, dodajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli sve vreme muteći mikserom još dva minuta. Postepeno dodajte suve sastojke i nastavite da mutite kratko na najnižoj brzini. Na kraju umešajte i otopljeni puter. Izlijte testo u kalup za torte, poravnajte i pecite oko 30 minuta na srednjoj rešetki. Nakon što se ispeče, možete da skinete obruč sa kalupa, ostavite da se kora kratko ohladi na dnu kalupa, a kasnije i to uklonite.
2. Ostavite koru da se potpuno ohladi, zatim pažljivo uklonite i papir za pečenje sa dna. Horizontalno isecite koru kako biste dobili dve tanje kore. Možete iseći i tri puta za tri tanke kore.
3. Čokoladni fil: Menaž čokoladu iseckajte na komadiće ili koristite samo Menaž crne čoko dugmiće. Ohlađenu slatku pavlaku umutite u čvrstu smesu, zatim dodajte kakao prah, šećer i vanilin šećer sve vreme muteći mikserom. Na kraju dodajte usitnjenu Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće i promešajte varjačom ili špatulom.
4. Na postolje po želji stavite prvu korus i premažite polovinom čokoladnog fila. Preko stavite drugu koru i lagano pritisnite. Premažite ostatkom fila, možete premazati i ivice torte. Ostavite je u frižider da se kratko ohladi.
5. Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće istopite na pari ili uz nekoliko kašika mleka ili ulja i sačekajte dva minuta da se prohladi. Prelijte čokoladnom glazurom tortu i vratite u frižider da se stegne nekoliko sati pre služenja. Po želji ukrasite Menaž dekoracijom ili čokoladnim mrvicama po izboru.