Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta na štapiću
Sastojci:
Za smesu
- 450g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 100g mlevenih oraha
- 50g prah šećera
- 50g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 160g margarina
- 200ml gaziranog soka od pomorandže
Za ganaš
- 200g mlečne čokolade
- 50ml mleka
Za dekoraciju
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 20ml mleka
- po potrebi Menaž beli čoko dugmići
- po potrebi šarene mrvice
- po potrebi mlečna čokolada
- po potrebi plastični štapići
Priprema:
1. Za smesu: U dublju posudu sipajte mleveni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks, dodajte mlevene orahe, prah šećer i promešajte. Menaž čokoladu i margarin otopiti u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu na niskoj temperaturi. U posudu sa keksom, orasima i šećerom dodajte gazirani sok od pomorandže, zatim otopljenu Menaž čokoladu i margarin i izmešajte špatulom. Papir za pečenje stavite na tacnu ili pleh po izboru, preko obruč za tortu i ravnomerno rasporedite pripremljenu smesu. Dobro je utapkajte po dnu.
2. Za ganaš: Čokoladu i mleko otopite u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu na niskoj temperaturi, izmešajte i razmađite preko smese od keksa. Ostavite u frižider da odstoji dva sata.
3. Dekoracija: Otopite 30g Menaž čokolade, a zasebno u odvojenoj posudi otopite 70g Menaž čokolade i mleko.
4. Tortu izvadite iz frižidera i pažljivo uklonite obruč. Velikim, oštrim nožem secite tortu na parčad željene veličine.
5. Svaki štapić umočite u otopljenu Menaž čokoladu i štapić zabodite u parče torte (do polovine) i odmaknite ih jedno od drugog dok se ne preliju otopljenom Menaž čokoladom i mlekom.
6. U kesu za šlag ili poslastičarski špric sipajte otopljenu čokoladu i mleko i prelijte preko svakog parčeta torte. Vratite ih zatim jedno uz drugo na tacnu po izboru. Za kraj, svako parče ukrasite šarenim mrvicama, dekorišite Menaž belim čoko dugmićima i rasporediti seckanu mlečnu čokoladu.