Čokoladna torta od banane sa kremom od sira

Sastojci:

Čokoladna podloga

  • 75g putera
  • 150g šećera
  • 1 veće jaje
  • 225g brašna
  • 75g kakao praha
  • 50g usitnjenih oraha
  • 3 banane srednje veličine
  • Kašičica ekstrakta vanile
  • Kašičica sode bikarbone
  • Kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Krem sir nadev

  • 200g krem sira
  • 200g slatke pavlake
  • 50g prah šećera
  • Ekstrakt vanile

Glazura

Priprema:

1. Čokoladna podloga: Penasto umutite puter pomešan sa šećerom. Dodajte jaje i ekstrakt vanile sve vreme mešajući, a potom umešajte i dve banane. Dodajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so). Kakao prah lagano umešajte tek da se sjedini, nije potrebno dugo mešanje. Na kraju dodajte i usitenjene orahe i promešajte špatulom ili varjačom sa ostatkom smese.

2. Četvrtasti pleh pravougaonog oblika podmažite puterom i pospite brašnom, zatim izlijte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta. Nakon što se ispeče, ostavite da se dobro ohladi u plehu.

3. Krem sir nadev: U jednoj posudi umutite krem sir sa prah šećerom i ekstraktom vanile, a u drugoj posudi penasto umutite slatku pavlaku. Umućenu slatku pavlaku postepeno dodajte u umućeni krem sir i polako mutite mikserom dok ne dobijete penastu smesu.

4. U plehu ili na tacni po želji stavite čokoladnu podlogu i premažite tanak sloj nadeva sa krem sirom. Preostalu bananu iseckajte na sitnije komade i rasporedite po želji, Rasporedite i preostali nadev po torti. Stavite u frižider da se stegne pre nego što prelijete glazurom.

5. Glazura: Tortu prelijte rastopljenom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima uz malo ulja ili mleka. Vratite tortu u frižider da se stegne najmanje tri ili četiri sata pre služenja.

Slični recepti