Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta od banane sa kremom od sira
Sastojci:
Čokoladna podloga
- 75g putera
- 150g šećera
- 1 veće jaje
- 225g brašna
- 75g kakao praha
- 50g usitnjenih oraha
- 3 banane srednje veličine
- Kašičica ekstrakta vanile
- Kašičica sode bikarbone
- Kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Krem sir nadev
- 200g krem sira
- 200g slatke pavlake
- 50g prah šećera
- Ekstrakt vanile
Glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3-4 kašika mleka ili ulja
Priprema:
1. Čokoladna podloga: Penasto umutite puter pomešan sa šećerom. Dodajte jaje i ekstrakt vanile sve vreme mešajući, a potom umešajte i dve banane. Dodajte suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so). Kakao prah lagano umešajte tek da se sjedini, nije potrebno dugo mešanje. Na kraju dodajte i usitenjene orahe i promešajte špatulom ili varjačom sa ostatkom smese.
2. Četvrtasti pleh pravougaonog oblika podmažite puterom i pospite brašnom, zatim izlijte smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25 minuta. Nakon što se ispeče, ostavite da se dobro ohladi u plehu.
3. Krem sir nadev: U jednoj posudi umutite krem sir sa prah šećerom i ekstraktom vanile, a u drugoj posudi penasto umutite slatku pavlaku. Umućenu slatku pavlaku postepeno dodajte u umućeni krem sir i polako mutite mikserom dok ne dobijete penastu smesu.
4. U plehu ili na tacni po želji stavite čokoladnu podlogu i premažite tanak sloj nadeva sa krem sirom. Preostalu bananu iseckajte na sitnije komade i rasporedite po želji, Rasporedite i preostali nadev po torti. Stavite u frižider da se stegne pre nego što prelijete glazurom.
5. Glazura: Tortu prelijte rastopljenom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima uz malo ulja ili mleka. Vratite tortu u frižider da se stegne najmanje tri ili četiri sata pre služenja.