Čokoladna torta sa kremom i višnjama

Sastojci:

Kora

  • 400g brašna
  • 200g putera ili margarina
  • 200g šećera
  • 5 jaja
  • 120ml mleka
  • 100g mlevenih oraha
  • Menaž čokolada 200g
  • Prstohvat soli
  • Kašika praška za pecivo

Fil

  • Oko 500g višanja ili manje
  • 500ml slatke pavlake
  • Kašika ruma
  • Kašika prah šećera

Glazura

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 160°C, režim gornji i donji grejač sa ventilatorom ili na nešto jaču temperaturu bez ventilatora. Biće vam potreban okrugli kalup ili pleh koji je potrebno da premažete tankim slojem putera i pospete brašnom. 

2. Kora: Penasto umutite puter ili margarin sa šećerom i prstohvatom soli. Postepeno dodajte jedno po jedno jaje sve vreme muteći mikserom. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo, zatim dodajte kašiku po kašiku u smesu sa jajima. Pažljivo umutite varjačom ili žicom. Na kraju, dodajte mleko i rastopljenu Menaž čokoladu i umutite ih varjačom ili žicom u ostatak smese tako da dobijete homogenu masu. Mleko dodajte postepeno, smanjite količinu ukoliko primetite da je smesa retka.

3. Sipajte smesu za kore u kalup i pecite u rerni oko 35 minuta. Povremeno proverite čačkalicom da li je testo dovoljno pečeno. Nakon pečenja, izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohlade u kalupu.

4. Fil: Višnje operite, očistite i ocedite. Slatku pavlaku penasto umutite, dodajte kašiku prah šećera i ruma, a zatim još malo mutite mikserom do željene gustine. Ostavite određeno vreme u frižideru da se fil stegne pre filovanja torte.

5. Koru pažljivo isecite horiznotalnom dužinom kako biste dobili dve kore. Prvu stavite na postolje, premažite filom od slatke pavlake i rasporedite višnje po želji, zatim poklopite drugom korom. Ostavite čokoladnu tortu u frižider da se kratko stegne oko 30 minuta pre nego što pripremite čokoladnu glazuru.

6. Za čokoladnu glazuru istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa tri kašike mleka, zatim ravnomerno prelijte i razmažite po kori torte. Ostavite da se stegne, vratite u frižider i sačekajte da se dobro ohladi pre služenja.

Slični recepti