Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta sa marcipanom i malinama
Sastojci:
Kora
- 60g brašna
- 60g maslaca
- 3 jaja srednje veličine
- 30g prah šećera
- 50g mlevenih badema
- 1-2 kašičice ekstrakta vanile
- 60ml slatke pavlake
- Prstohvat soli
Marcipan sloj
- 250g-300g marcipana za kolače
- Kašika prah šećera
Fil sa Menaž čokoladom
- 450g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 400ml slatke pavlake
- 150g putera
- 80g šećera
Sloj od maline
- 800g malina
- 200g šećera
- 20g želatina
Čokoladna glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Maline
- Usitnjeni pistaći
Priprema:
1. Pripremite kalup za tortu prečnika oko 26cm i dno obložite papirom za pečenje. Rernu uključite da se greje na 180°C.
2. Kora: Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih sa šećerom u čvrst sneg. U odvojenoj posudi penasto umutite puter sa prah šećerom, dodajte žumance, ekstrakt vanile i slatku pavlaku i sve sastojke dobro sjedinite mikserom.
Dobijenu smesu sa žumacima postepeno dodajte umućenim belancima i lagano umešaje špatulom ili varjačom. Postepeno dodajte brašno i mleveni badem.
Smesu za koru izlijte u kalup za torte i pecite oko 20 minuta na 180. Pčenu koru ostavite da se ohladi u kalupu.
3. Fil sa Menaž čokoladom: Slatku pavlaku kratko zagrejte na niskoj temperaturi. Na pari otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, šećer, puter i zagrejanu slatku pavlaku dok se svi sastoji ne otope.
4. Sloj od malina: Maline skupavjte sa šećerom i vodom, zatim dobijenu smesu pasirajte kroz sito kako bi se izdvojile semenke. Želatin pripremite prema uputstvu i umešajte u kuvane maline. Ostavite sa strane da se kratko ohladi.
5. Marcipan sloj: Marcipan za kolače razvucite oklagijom do veličine kalupa za tortu. Prah šećer će vam pomoći da lakše razvučete marcipan. Pokrijte folijom kako se ne bi osušio.
6. Preko pečene kore u kalupu premažite trećinu fila sa Menaž čokoladom i stavite u frižider da se kratko stegne. Nakon toga prelijte slojem sa malinama i ostavite da se stegne u frižideru nekoliko sati. Preko stvrdnutog želea stavite još jedan sloj čokoladnog fila i ponovo vratite u frižider.
Sledeći korak je dodavanje marcipana i poslednjeg slika čokoladnog fila. Vratite u frižider da se sve stegne.
7. Nakon što se uverite da su se svi slojevi torte dobro stegli, možete da pripremite čokoladnu glazuru od Menaž čokolade ili Menaž čoko dugmića otopljenih sa nekoliko kašika mleka ili ulja. Dekorišite po želji, preporučujemo svežim malinama i seckanim pistaćima po obodu torte.