Čokoladna torta sa narandžom

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g crne čokolade (70% kakaa)
  • 200 g putera
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

 

Za fil:

  • 250 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 50 g šećera
  • 1 kašika gustina
  • 100 g bele čokolade
  • 150 g mascarpone sira
  • Rendana kora 1 pomorandže

 

Za čokoladni fil:

  • 200 g crne Menaž čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašika meda

 

Za dekoraciju:

  • Rendana kora pomorandže ili tanke kriške kandirane pomorandže
  • Čokoladna Menaž dekoracija

Priprema:

Priprema kore: 

  1. Istopite crnu Menaž čokoladu i puter na pari, pa ostavite da se prohladi.
  2. U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
  3. U smesu dodajte prohlađenu čokoladu sa puterom, a zatim postepeno umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so.
  4. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Ostavite da se kora potpuno ohladi, a zatim je presecite na dva dela.

Priprema belog fila 

  1. U šerpici zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri.
  2. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa postepeno dodajte toplo mleko uz stalno mešanje. Vratite smesu na šporet i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne.
  3. Dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ohladite krem, pa u njega umešajte mascarpone sir i rendanu koru pomorandže.

Priprema čokoladnog fila

  1. Ugrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da provri), pa prelijte preko crne čokolade i meda.
  2. Mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite fil da se prohladi, a zatim ga ohladite u frižideru kako bi se stegao.

Slaganje torte

  1. Na prvi deo kore nanesite fil od bele kreme i lepo ga poravnajte.
  2. Preko njega stavite drugi deo kore, pa premažite čokoladnim filom.
  3. Dekorišite tortu rendanom korom pomorandže i čokoladnim listićima.

Slični recepti