Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladne kokos kocke
Sastojci:
Kora
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
Fil
- 500ml mleka
- 6 kašika brašna
- 150g margarina
- 120 g šećera u prahu
Glazura
- 150g Menaž čokolade
- 3 kašike ulja
Dekoracija
- kokos u prahu
Priprema:
- Kora: Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca i šećer umutite mikserom, dodajte brašno i lagano sjedinite mikserom. Belanca umutite mikserom u čvrstu penu, pa ih postepeno dodajte u smesu od žumanaca i izmešajte špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Pekač premažite uljem, pospite brašnom i sipajte pripremljenu smesu, pa je ravnomerno rasporedite po pekaču. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta, pa izvadite iz rerne, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. - Fil: U šerpu sipajte 400 ml mleka i stavite na vatru da prokuva. Zasebno u 100 ml hladnog mleka razmutite brašno i ukuvajte u vrelo mleko. Kada smesa dobije potrebnu gustinu sklonite šerpu sa vatre i ostavite fil da se dobro ohladi. Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu, dodajte ohlađenu smesu i dobro umutite.
- Ohlađenu koru isecite na kocke, pa svaku kocku prepolovite. Na jedan deo kocke nanesite fil,preklopite drugim delom kocke, pa premažite filom svuda spoljašnji deo kocke (okolo,sve četiri strane). Zatim uvaljajte u kokos.
- Glazura: Menaž čokoladu polomite na kockice, stavite u šerpu, dodajte ulje i istopite na pari. Menaž čokoladnu glazuru nanesite na svaku pripremljenu kocku. Ostavite u frižider da se dobro ohlade i stegnu.
- Čokoladne kokos kocke servirajte i poslužite.