Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni kolač sa kremom i profiterolama
Sastojci:
Testo za profiterole
- 4 jaja
- 250g brašna
- 500ml vode
- 125g putera
- 1-2 kašike šećera
- Prstohvat soli
Krem za profiterole
- 300ml slatke pavlake
- 2 kašike prah šećera
- Ekstrakt vanile
Testo za kolač
- 100g brašna
- 110g putera
- 150g šećera
- 2 jaja
- Menaž čokolada 100g
- Kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Čokoladni krem
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 500ml slatke pavlake
- 50ml hladne vode
- 8g želatina u prahu
Dekoracija
- Kakao prah
- Sušeni citrus
Priprema:
1. Testo za profiterole: Zagrejte rernu na 200°C. U veću posudu sipajte vodu, puter, šećer i prstohvat soli, stavite na šporet i mešajte sve dok ne prokuva. Nakon što provri, smanjite temperaturu, postepeno umešajte brašno i mešajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu. Sklonite sa šporeta i ostavite smesu da se ohladi. Dodajte zatim jedno po jednu jaje muteći mikserom sve dok ne dobijete glatko testo. Pleh po izboru obložite papirom za pečenje, od testa odvajajte loptice veličine oraha i ređajte ih uz razmak. Pecite na 200°C oko 25 minuta dok profiterole ne dobiju zlatnu boju. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade pre filovanja.
2. Krem za profiterole: Slatku pavlaku, prah šećer i kašičicu ekstrakta vanile umutite mikserom u čvrstu smesu. Prebacite fil u poslastičarski špric ili poslastičarsku kesu čime ćete puniti profiterole. Svako ispečeno testo blago rasecite na donjoj strani i filujte slatkom pavlakom.
3. Testo za kolač: Ponovo uključite rernu, ovoga puta na 160°C. Okrugli kalup prečnika oko 20cm obložite papirom za pečenje. U dubljoj posudi istopite puter, dodajte šećer, Menaž čokoladu i prstohvat soli. Mešajte dok se sve ne sjedini, sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte ekstrakt vanile, jedno po jedno jaje i umešajte mikserom. Postepeno dodajte brašno i mutite dok se sve ne sjedini. Testo sipajte u pripremljen pleh i pecite oko 25 minuta, proverite čačkalicom da li je dovoljno pečeno. Koru za kolač ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.
4. Čokoladni krem: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite na pari sa malo slatke pavlake. U međuvremenu rastopite želatin u hladnoj vodi i ostavite da nabubri između 5 i 10 minuta. Nakon toga, prebacite želatin u dublju posudu i zagrejte ga na šporetu, prelijte istopljenom Menaž čokoladom i mešajte dok se ne sjedine. Ostavite kasnije da se čokoladna mešavina potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Preostalu slatku pavlaku umutite mikserom dok ne dobijete ćvrstu smesu. Dodajte ohlađenu čokoladu i umešajte je ručno ili mikserom.
5. Filujte tortu: Na tacnu ili postolje stavite pečenu koru i premažite sa nekoliko kašika čokoladnog krema. Profiterole rasporedite po celoj površini torte u željenom broju. Premažite ih preostalim čokoladnim kremom i poravnajte vrh.
6. Ostavite tortu da se hladi u frižideru minimum četiri sata, a pre služenja je pospite kakao prahom i dekorišite sušenim citrusima, najbolje narandžom.