Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni kolač sa trešnjama
Sastojci:
- Tegla kompota od trešanja
Kore
- 220g višenamenskog brašna
- 65g kakao praha
- 250g šećera
- 120g ulja
- 120g putera
- 120ml tople vode
- 180g punomasne pavlake
- 2 velika jaja
- 2 kašičice sode bikabone
- 2 kašičice ekstraka vanile
- 2 kašike soka od trešnje (opciono)
- 2 kašičice instant kafe (opciono)
- Kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Slatka pavlaka sa sokom od trešnje
- 500ml ohlađene slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike soka od trešnje
Čokoladna glazura
- 200g Menaž čokolade
- Nekoliko kašika slatke pavlake, ulja ili mleka
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C. Kalup prečnika oko 24cm dobro podmažite i obložite papirom za pečenje.
2. Kore: U dubljoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, instant kafu o prstohvat soli. Ostavite sa strane. U odvojenoj posudi miskerom umutite jaja, ulje, pavlaku rastopljeni puter i ekstrakt vanile dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim postepeno umešajte i suve sastojke. Dodajte postepeno i vrelu vodu kako bi se smesa sjedinila.
3. Od dobijene smese ispecite tri kore. Svaku pecite oko 25 minuta proveravajući čačkalicom. Svaku koru ostavite da se dobro ohladi u kalupu oko 30 minuta pre nego što je izvadite i ostavite da se dodatno ohladi.
4. Trešnje ocedite iz tegle i ostavite ih po strani. Sok od trešanja koji je preostao zagrejte na šporetu nekoliko minuta i koristite za dalji recept.
5. Slatka pavlaka sa sokom od trešanja: Mikserom čvrsto umutite slatku pavlaku uz malo šećera, dve kašike soka od trešanja i ekstrakt vanile.
6. Slaganje čokoladnog kolača sa trešnjama: Na postolje stavite prvu koru, prelijte kašikom soka od trešanja, premažite slojem umućene slatke pavlake i rasporedite nekoliko trešanja po ukusu. Ponovite ovo sa drugom korom i na kraju prekrijte trećom. Ukoliko vam preostane šlaga, rasporedite ga i po trećoj kori i ostavite kratko u frižider dok pravite čokoladnu glazuru.
7. Čokoladna glazura: Menaž čokoladu istopite na pari sa nekoliko kašika slatke pavlake, ulja ili mleka i prelijte preko treće kore. Kao dekoraciju dodajte još nekoliko trešanja.