Čokoladni kolač sa trešnjama

Sastojci:

  • Tegla kompota od trešanja

Kore

  • 220g višenamenskog brašna
  • 65g kakao praha
  • 250g šećera
  • 120g ulja
  • 120g putera
  • 120ml tople vode
  • 180g punomasne pavlake
  • 2 velika jaja
  • 2 kašičice sode bikabone
  • 2 kašičice ekstraka vanile
  • 2 kašike soka od trešnje (opciono)
  • 2 kašičice instant kafe (opciono)
  • Kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Slatka pavlaka sa sokom od trešnje

  • 500ml ohlađene slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike soka od trešnje

Čokoladna glazura

  • 200g Menaž čokolade
  • Nekoliko kašika slatke pavlake, ulja ili mleka 

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C. Kalup prečnika oko 24cm dobro podmažite i obložite papirom za pečenje.

2. Kore: U dubljoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, instant kafu o prstohvat soli. Ostavite sa strane. U odvojenoj posudi miskerom umutite jaja, ulje, pavlaku rastopljeni puter i ekstrakt vanile dok se svi sastojci ne sjedine, a zatim postepeno umešajte i suve sastojke. Dodajte postepeno i vrelu vodu kako bi se smesa sjedinila. 

3. Od dobijene smese ispecite tri kore. Svaku pecite oko 25 minuta proveravajući čačkalicom. Svaku koru ostavite da se dobro ohladi u kalupu oko 30 minuta pre nego što je izvadite i ostavite da se dodatno ohladi.

4. Trešnje ocedite iz tegle i ostavite ih po strani. Sok od trešanja koji je preostao zagrejte na šporetu nekoliko minuta i koristite za dalji recept.

5. Slatka pavlaka sa sokom od trešanja: Mikserom čvrsto umutite slatku pavlaku uz malo šećera, dve kašike soka od trešanja i ekstrakt vanile.

6. Slaganje čokoladnog kolača sa trešnjama: Na postolje stavite prvu koru, prelijte kašikom soka od trešanja, premažite slojem umućene slatke pavlake i rasporedite nekoliko trešanja po ukusu. Ponovite ovo sa drugom korom i na kraju prekrijte trećom. Ukoliko vam preostane šlaga, rasporedite ga i po trećoj kori i ostavite kratko u frižider dok pravite čokoladnu glazuru.

7. Čokoladna glazura: Menaž čokoladu istopite na pari sa nekoliko kašika slatke pavlake, ulja ili mleka i prelijte preko treće kore. Kao dekoraciju dodajte još nekoliko trešanja.

Slični recepti