Čokoladni lava kolač
Sastojci:
- 100 g Menaž čokolade
- 80 g putera
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 60 g šećera u prahu
- 1 kašika brašna
- Prstohvat soli
Za dekoraciju čokoladnog lava kolača:
- 4 kugle sladoleda od vanile
- Šaka svežih kupina
- Po želji: kakao u prahu ili šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U manjoj šerpici ili na pari otopi Menaž čokoladu i puter dok ne dobiješ glatku smesu. Ohladi kratko.
- U drugoj posudi umuti jaja, žumanca i šećer u prahu dok ne postanu svetlija i penasta (oko 2–3 minuta).
- Dodaj otopljenu Menaž čokoladu u umućena jaja i kratko sjedini. Na kraju prosej brašno i prstohvat soli, pa sve lagano izmešaj dok ne dobiješ homogenu smesu.
- Podmaži 4 manja keramička kalupa puterom i pobrašni ih. Sipaj smesu do ¾ visine.
- Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10–12 minuta – ivice treba da budu čvrste, a sredina meka. Pazi da se čokoladni lava kolač ne prepeče!
- Pažljivo izvadi čokoladni lava kolač iz kalupa odmah po vađenju iz rerne. Stavi po jednu kuglu sladoleda od vanile na vrh svakog kolača i ukrasi svežim kupinama. Po želji pospi kakao ili šećer u prahu.