Čokoladni rolat sa višnjama

Autor:
Kristina Sorak

Kategorije:

Sastojci:

Kora:

  • 4 velika jajeta
  • 100g šećera
  • 100g brašna Tip 400
  • ½  kašičice praška za pecivo
  • 100g ganaša od Menaž čokolade

Fil 1:

  • ½ pakovanja Štark piškota
  • 1 konzerva krušaka u sirupu
  • 250ml višnjevače ili sirupa sa aromom višnje

Fil 2:

  • 3 žumanca
  • 50g šećera
  • 50g gustina
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 620g mleka
  • 310g pavlake za kuvanje

Dekoracija:

  • 260g slatke pavlake
  • 25g listića badema
  • 15 trešanja

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 220°C, podmažite pleh i obložite ga pek papirom.
  2. Kora: Umutite jaja i šećer u velikoj činiji dok smesa ne postane penasta. Toj smesi dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, lagano mešajući spatulom. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 10-12 minuta. Kada se kora ispeče, izvadite je iz rerne i stavite na pek papir posut šećerom. Isecite ivice kore da bi bila urednija. Kada se kora rashladi, premažite je ganašom od Menaž čokolade, zattim čvrsto umotajte rolat. Isecite rolat na 14 kriški, pažljivo poređajte 8 kriški jednu uz drugu na ivice staklene činije sa ravnim stranama, a preostale kriške poređajte na dno činije. Izmrvite Štark piškote preko kriški rolata koje se nalaze na dnu.
  3. Fil 1: Pomešajte 150ml soka od kruške iz konzerve sa višnjevačom i time natopite koru i izmrvljene piškote. Poravnajte dno činije pritiskajući je kašikom i ostavite da upije sirup.
  4. Fil 2: Mutite žumanca i šećer, pa im dodajte gustin i ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok se smesa ne sjedini. Zagrejte mleko i slatku pavlaku i pre nego što proključaju im dodajte smesu sa žumancima. Mešajte na jakoj vatri dok smesa ne proključa i fil se ne zgusne. Skinite sa vatre, prespite smesu u dublju tacnu i pokrijte providnom plastičnom folijom.
  5. Iscedite kruške i svaku polovinu još jednom prepolovite po dužini i poređajte preko kore. Preko toga stavite fil od žumanaca i ostavite da se potpuno rashladi pre nego što stavite u frižider.
  6. Dekoracija: Čvrsto umutite šlag i lagano premažite krem. Pospite šlag bademima i trešnjama.

Slični recepti