Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni tart
Sastojci:
Testo
- 160g maslaca
- 45g prah šećera
- 1 žumance
- 180g pšeničnog brašna
- 1 kašika kisele pavlake
Fil
- 320g Menaž čokolade
- 150ml mleka
- 250ml slatke pavlake
- 50g meda
- 2 jaja
Priprema:
1. Testo: Pomešajte maslac sa šećerom i mutite mikserom dok šećer više ne bude vidljiv. Dodajte žumance i dobro izmešajte, polovinu količine brašna i mutite dok smesa ne postane mrvičasta. Umešajte ostatak brašna i pavlake. Napravite disk od testa, zamotajte u prijanjajuću foliju i ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
2. Lagano pospite radnu ploču brašnom i razvucite testo na oko 3 mm debljine (testo mora biti što tanje). Obložite kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promera 24-26 cm i stavite u friz na 30 minuta (to će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).
3. Zagrejte rernu na 180°C. Izvadite pripremljeni kalup iz friza, stavite na pleh obložen masnim papirom i pecite 15-25 min (zavisno od veličine), dok kora ne dobije lepu zlatnu boju. Povremeno pogledajte tokom pečenja da se testo nije “nadulo”. U slučaju da jeste, bocnite čačkalicom. Ostavite da se kora hladi na rešetki.
4. Smanjite jačinu temperature na 130°C.
5. Fil: Najpre naseckajte Menaž čokoladu i stavite u jednu posudu. Stavite mleko i pavlaku na vatru, zagrejte dok ne provri i prelijte preko Menaž čokolade. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa ne postane glatka. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih jaja, mešajući. Procedite kroz fino sito. Ulijte smesu u pečeno testo i peći na 130°C.
6. Pecite oko 35 – 40 minuta, dok se nadev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.