Ćurosi

Sastojci:

Testo

  • 250ml vode
  • 1 jaje
  • 60g putera
  • 145g brašna
  • 1-2 kašike smeđeg šećera
  • Prstohvat soli
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Posipanje

  • 100g belog šećera
  • 1 kašika cimeta

Čokoladni krem

Priprema:

1. Smesa za posipanje: Pre testa za ćurose napravite smesu za posipanje tako što ćete u veću činiju pomešati beli šećer sa kašikom cimeta, a kasnije uvaljati pržene ćurose.

2. Testo: U činiji pomešajte šećer, puter, prstohvat soli i vodu, prebacite na šporet i mešajte dok smesa ne prokuva na temperaturi srednje jačine. Postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna sve vreme mešajući i smanjite temperaturu šporeta. Kuvajte dok smesa ne postane glatka, a zatim je prebacite u veću posudu i ostavite da se kratko prohladi.

Dodajte celo jaje i malo ekstrakta vanile u smesu za testo i umutite mikserom dok se smesa ne sjedini i ne postane kompaktna. U dublju posudu ili šerpu sipajte oko 500ml ulja i sačekajte da se dobro zagreje, a smesu za testo izlijte u poslastičarski špric sa zvezdastim nastavkom.

3. U zagrejano ulje pažljivo istisnite ćurose željene dužine i kraj testa iz poslastičarskog šprica presecite nožem ili makazama. Pržite ih svega nekoliko minuta dok ne postanu hrskavi sa svih strana. Kada budu gotovi, pažljivo ih izvadite iz šerpe i kratko ostavite na ubrusu, a zatim odmah ih tako vruće uvaljajte u smesu za posipanje. Postupak ponovite sa preostalim testom.

4. Čokoladni krem: Ćurose poslužite uz čokoladni krem. Mleko zagrejte na nižoj temperaturi i dodajte puter isečen na kockice i mešajte skoro do vrenja. Sklonite posudu sa šporeta, dodajte Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće. Mešajte laganim pokretima dok se čokolada ne istopi, a svi sastojci ne sjedine. Sipajte čokoladni krem u posudu uz koju ćete poslužiti ćurose.

Slični recepti