Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Dinastija Torta
Sastojci:
Kore
- 10 belanaca
- 350g šećera
- 2 kašike brašna
- 150g usitnjenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- Malo limunovog soka
Fil
- 10 žumanaca
- 600ml mleka
- 350g margarina
- 500g šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Glazura
- 200g šlag krema
- 200ml mleka
Priprema:
1. Kore: Belancima dodajte nekoliko kapi limunovog soka i umutite u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme mešajući dok smesa ne postane ujednačena. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kratko mutite mikserom. Na kraju dodajte usitnjene orahe i promešajte špatulom.
Pleh po izboru obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smese. Poravnajte špatulom i pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 180°C. Ispečenu koru pažljivo izvadite iz kalupa da se hladi, zatim isto ponovite sa ostatkom smese za drugu koru.
2. Fil: Mleko i 250g šećera stavite na šporet da se kuva na niskoj temperaturi. U odvojenoj posudi rastvorite puding od vanile u malo mleka i dodajte u ostatak da se kuva dok ne zgusne. Kada se fil zgusne, sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi.
U drugoj posudi penasto umutite žumanca sa 250g šećera, zatim posudu premestite u šerpu u kojoj vri voda. Kuvajte oko 5 minuta sve vreme mešajući, zatim skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.
Mikserom umutite margarin penasto, dodajte kuvane žumance i dobro umutite. Dodajte smesu sa pudingom i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i izmešajte.
4. Raspored filovanja: Prva koru premažite običnim filom, a zatim čokoladnim filom. Dodajte drugu koru i ponovite redosled filovanja. Ostavite Dinastija tortu da se ohladi pre nego što je premažete šlag kremom i dekorišete po želji.