Dinastija Torta

Sastojci:

Kore

  • 10 belanaca
  • 350g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 150g usitnjenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Malo limunovog soka

Fil

Glazura

  • 200g šlag krema
  • 200ml mleka

Priprema:

1. Kore: Belancima dodajte nekoliko kapi limunovog soka i umutite u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme mešajući dok smesa ne postane ujednačena. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kratko mutite mikserom. Na kraju dodajte usitnjene orahe i promešajte špatulom.

Pleh po izboru obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smese. Poravnajte špatulom i pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 180°C. Ispečenu koru pažljivo izvadite iz kalupa da se hladi, zatim isto ponovite sa ostatkom smese za drugu koru.

2. Fil: Mleko i 250g šećera stavite na šporet da se kuva na niskoj temperaturi. U odvojenoj posudi rastvorite puding od vanile u malo mleka i dodajte u ostatak da se kuva dok ne zgusne. Kada se fil zgusne, sklonite sa šporeta i ostavite da se hladi. 

U drugoj posudi penasto umutite žumanca sa 250g šećera, zatim posudu premestite u šerpu u kojoj vri voda. Kuvajte oko 5 minuta sve vreme mešajući, zatim skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi.

Mikserom umutite margarin penasto, dodajte kuvane žumance i dobro umutite. Dodajte smesu sa pudingom i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

3. Fil podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i izmešajte. 

4. Raspored filovanja: Prva koru premažite običnim filom, a zatim čokoladnim filom. Dodajte drugu koru i ponovite redosled filovanja. Ostavite Dinastija tortu da se ohladi pre nego što je premažete šlag kremom i dekorišete po želji.

Slični recepti