Doboš slavska torta

Sastojci:

Kore

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 7 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike jogurta

Fil

  • 6 jaja
  • 100g šećera 
  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 250g maslaca

Karamel glazura

  • 200g šećera
  • 20g maslaca
  • 2 kašike soka od limuna

Dekoracija

Priprema:

1. Za kore: Mikserom umutite belanca,dodajte šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, jogurt i sve umutite mikserom. Dodajte brašno i lagano sjedinite ručnom žicom za mućenje. Od dobijene smese ispecite 12 kora. Svaku koru pecite između 5 i 8 minuta. Ostavite ih da se ohlade.

2. Za fil: Mikserom umutite jaja, šećer, vanilin šećer i skuvajte na pari. Sklonite šerpu sa pare, dodajte Menaž čokoladu i Menaž čoko dugmiće i vratite šerpu da se sve prokuva na paru. Mešajte dok se Menaž čokolada ne otopi. Sklonite sa pare, prekrijte providnom prijanjajućom folijom i ostavite da se prohladi. U prohlađenu smesu dodajte maslac i umutite penasto mikserom. Odvojite jednu koru sa strane, a prostalih 11 filujte na sledeći način: ređajte koru, premažite filom i tako filujte svih 11 kora. Tortu i okolo premažite ostatkom fila.

3. Karamel glazura: Šećer sipajte u šerpu, dodajte maslac i otopite na pari. Mešajte dok se ne dobije karamel glazura. Sklonite šerpu sa pare, umešajte sok od limuna i sjedinite ručnom žicom za mućenje. Karamel glazuru razmažite preko kore (one jedne koju ste odvojili sa strane). Nožem isecite karamel na parčiće željene veličine, kako, tokom sečenja torte, karamel ne bi pucao.

4. Za dekoraciju: Šlag krem od čokolade umutite po uputstvu sa kesice i premažite spoljašnji deo torte. Deo umućenog šlag krema stavite u poslastičarski špric ili poslastičarsku kesu za dekoraciju i ukrasite gornji deo torte .Preko donjeg dela šlag krema dodajte rendanu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće. Tortu ostavite u frižideru pre služenja kako bi se dobro stegla.

Slični recepti