Domaća čoko torta sa svežim voćem

Sastojci:

Baza od pistaća

  • 6 kašika putera
  • 1 + ½ šolje pečenih oljuštenih pistaća
  • 2 kašike šećera

Fil sa sokom od nara

Glazura od svežeg voća

  • 2 šolja soka od nara
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • ½ šolje oljuštenih iseckanih pistaća
  • ¼ šolje oljuštenih celih pistaća

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 220°C.

2. Stavite pistaće i šećer u blender i usitnite ih zajedno. Postepeno dodajte rastopljeni puter, ostavite nekoliko sekundi i isključite. U pleh prečnika oko 23cm na dno stavite papir za pečenje, a ivice podmažite. Rasporedite smesu za bazu ravnomerno i ostavite oko 10 minuta u frižideru.

3. U dubljoj podusi pomešajte krem sir i ekstrakt vanile i počnite sa mešanjem mikserom. Postepeno dodajte šećer i brašno muteći na manjoj brzini. Dodajte sok od nara i koru limuna, kao i jedno po jedno jaje, a na kraju još i rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće. 

4. U odvojenoj posudi penasto umutite slatku pavlaku, zatim je kašiku po kašiku dodajte u smesu sa krem sirom. Fil prelijte u kalup preko baze sa pistaćima i pecite oko 15 minuta. Smanjite zatim temperaturu na 110°C i pecite još oko 30 do 35 minuta. Isključite rernu, otvorite vrata od rerne i ostavite da se kolač tako ohladi dva sata. Nakon toga, plebiscite kolač u frižider i ostavite preko noći.

5. Sok od nara prokuvajte na šporetu oko 10 minuta. U šoljici pomešajte kukuruzni skrob i dve kašike vode, a zatim dodajte sa šećerom u sok od nara i mešajte dok se sve ne sjedini. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Prelijte preko kolača, a zatim dodajte nar, pistaće i koštunjavo voće po izboru kao dekoraciju. 

Slični recepti