Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Domaća čoko torta sa svežim voćem
Sastojci:
Baza od pistaća
- 6 kašika putera
- 1 + ½ šolje pečenih oljuštenih pistaća
- 2 kašike šećera
Fil sa sokom od nara
- 4 šolje krem sira
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 4 jaja
- 1 šolja slatke pavlake
- Kora jednog limuna
- ½ šolje šećera
- ⅓ šolje brašna
- 1 + ½ šolje soka od nara
- Ekstrakt vanile
Glazura od svežeg voća
- 2 šolja soka od nara
- ¼ šolje smeđeg šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- ½ šolje oljuštenih iseckanih pistaća
- ¼ šolje oljuštenih celih pistaća
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 220°C.
2. Stavite pistaće i šećer u blender i usitnite ih zajedno. Postepeno dodajte rastopljeni puter, ostavite nekoliko sekundi i isključite. U pleh prečnika oko 23cm na dno stavite papir za pečenje, a ivice podmažite. Rasporedite smesu za bazu ravnomerno i ostavite oko 10 minuta u frižideru.
3. U dubljoj podusi pomešajte krem sir i ekstrakt vanile i počnite sa mešanjem mikserom. Postepeno dodajte šećer i brašno muteći na manjoj brzini. Dodajte sok od nara i koru limuna, kao i jedno po jedno jaje, a na kraju još i rastopljenu Menaž čokoladu ili Menaž čoko dugmiće.
4. U odvojenoj posudi penasto umutite slatku pavlaku, zatim je kašiku po kašiku dodajte u smesu sa krem sirom. Fil prelijte u kalup preko baze sa pistaćima i pecite oko 15 minuta. Smanjite zatim temperaturu na 110°C i pecite još oko 30 do 35 minuta. Isključite rernu, otvorite vrata od rerne i ostavite da se kolač tako ohladi dva sata. Nakon toga, plebiscite kolač u frižider i ostavite preko noći.
5. Sok od nara prokuvajte na šporetu oko 10 minuta. U šoljici pomešajte kukuruzni skrob i dve kašike vode, a zatim dodajte sa šećerom u sok od nara i mešajte dok se sve ne sjedini. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Prelijte preko kolača, a zatim dodajte nar, pistaće i koštunjavo voće po izboru kao dekoraciju.