Domaća pita od bundeve

Sastojci:

  • 600g bundeve
  • 400g brašna
  • 100g oraha
  • 100g suvog grožđa
  • 4 jaja
  • 200g smeđeg šećera
  • 300ml ulja
  • Kašičica i po praška za pecivo
  • Kašičica i po sode bikarbone
  • Pakovanje vanilinog šećera
  • Prstohvat soli
  • Kašičica cimeta
  • Polovina kašičice muskatnog oraščića

Šlag sa aromom narandže

  • 200ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 1 pomorandža
  • Prstohvat muskatnog oraščića

Dekoracija

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C ili 160°C ukoliko imate ventilator. Kalup ili pleh okruglog oblika i prečnika 28-30cm podmažite i obložite papirom za pečenje. Bundevu operite, isecite na komade, očistite od semenki i izrendajte bez korice. Orahe isecite grubo. 

2. U odvojenoj posudi penasto umutite mikserom jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno dodajte ulje. U drugoj posudi pomešajte suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orah i promešajte. Dodajte orahe, suvo grožđe i rendanu bundevu. Na kraju, pomešajte sve sastojke i promešajte špatulom ili varjačom.

3. Izlijte testo u kalup za pečenje i pecite oko sat vremena. Čačkalicom proverite da li je pita potpuno pečena. 

4. Nakon što se ispeče, pažljivo je izvadite iz klaupa i ostavite da se ohladi bez pokrivanja.

5. Slatku pavlaku penasto umutite, dodajte sok i rendanu koru jedne pomorandže i ostavite u frižider da se ohladi. Pre služenja, dodajte malo šlaga uz parče pite od bundeve. Dodajte i Menaž crne čoko dugmiće kao ukusnu dekoraciju!

Slični recepti