Jednostavno i čokoladno: Ganache torta koja se topi u ustima
Sastojci:
Kore (za 3 kore – svaka se posebno peče)
(mera za 1 koru)
- 2 jaja
- 75g šećera
- 50ml ulja
- 50ml mleka
- 75g brašna
- 15g kakaa
- pola praška za pecivo
- 50g Menaž čokolade (krupno rendane ili sitno seckane)
Ganache fil za ganache tortu:
- 500ml slatke pavlake
- 400g Menaž čokolade
- 50g putera
Glazura:
- 100g Menaž čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
- Umutiti 2 jaja sa 75g šećera dok ne pobele.
- Dodati 50ml ulja i 50ml mleka, kratko umutiti.
- Ubaciti 75g brašna, 15g kakaa, pola praška za pecivo i 50g rendane Menaž čokolade.
- Sipati smesu u kalup (prečnik 24cm, papir za pečenje na dnu).
- Peći svaku koru posebno na 180°C oko 15-20 minuta (proveriti čačkalicom).
- Ostaviti kore da se ohlade.
Ganache fil:
- Slatku pavlaku zagrejati do pred ključanje (ne sme da provri).
- Dodati Menaž čokoladu i puter.
- Mešati dok se sve ne otopi i ne postane glatko.
- Ostaviti da se hladi oko 1h u frižideru.
- Umutiti mikserom da fil postane svetliji i kremast.
- Složiti tortu.
- Otopiti čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj pa preliti preko ohlađene čokoladne torte i lagano razliti ka ivicama.
- Dekorisati čokoladnu tortu ganache po želji: Menaž čokoladna dekoracija,, kakao, lešnici, voće ili samo ostaviti elegantno sjajnu.