Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kako napraviti straćatela tortu bez pečenja?
Sastojci:
Podloga
- 450g mlevenog Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 150g margarina
- 100g Menaž čokolade
- 120ml mleka ili gaziranog soka od pomorandže
- 50g mlevenih ili usitnjenih lešnika
Straćatela fil
- 200g Menaž crnih čoko dugmića
- 500ml slatke pavlake
- 450ml jogurta
- 100g šećera
- 30g želatina + 100ml vode
- 1 kesica vanilinog šećera
Glazura
- Menaž crni čoko dugmići
- Menaž beli čoko dugmići
Priprema:
1. Podloga: U posudu sa mlevenim Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksom postepeno dodajte istopljeni maslac, mleko ili gazirani sok od pomorandže, usitenjeni lešnik i sjedinite varjačom ili rukama. Menaž čokoladu istopite, dodajte u smesu i promešajte varjačom ili kašikom ukoliko vam je lakše. Smesu ravnomerno rasporedite po okruglom kalupu (između 25cm i 28cm). Izravnajte podlogu i ostavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.
2. Straćatela fil: Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane da nadođe. Slatku pavlaku penasto umutite postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Želatin istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na vrlo niskoj temperaturi, dodajte u jogurt i promešajte. Dodajte jogurt u fil od slatke pavlake i sjedinite mikserom. Na kraju, u fil umešajte Menaž crne čoko dugmiće i promešajte varjačom.
3. Izvadite kalup iz frižidera i sipajte fil preko podloge od mlevenog teksta. Izravnajte ravnomerno i vratite tortu u frižider da se stegne dok pripremate čokoladnu glazuru.
4. Glazura: Menaž bele i crne čoko dugmiće otopite u razdvojenim posudama sa malo mleka ili slatke pavlake, izlijte u poslastičarke kese ili kese za zamrzivač, isecite vrh i šarajte po torti po želji. Vratite u frižider da se dobro ohladi i stegne pre služenja.