Kako napraviti straćatela tortu bez pečenja?

Sastojci:

Podloga

Straćatela fil

  • 200g Menaž crnih čoko dugmića
  • 500ml slatke pavlake
  • 450ml jogurta
  • 100g šećera
  • 30g želatina + 100ml vode
  • 1 kesica vanilinog šećera

Glazura

Priprema:

1. Podloga: U posudu sa mlevenim Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksom postepeno dodajte istopljeni maslac, mleko ili gazirani sok od pomorandže, usitenjeni lešnik i sjedinite varjačom ili rukama. Menaž čokoladu istopite, dodajte u smesu i promešajte varjačom ili kašikom ukoliko vam je lakše. Smesu ravnomerno rasporedite po okruglom kalupu (između 25cm i 28cm). Izravnajte podlogu i ostavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.

2. Straćatela fil: Želatin prelijte hladnom vodom i ostavite sa strane da nadođe. Slatku pavlaku penasto umutite postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. Želatin istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na vrlo niskoj temperaturi, dodajte u jogurt i promešajte. Dodajte jogurt u fil od slatke pavlake i sjedinite mikserom. Na kraju, u fil umešajte Menaž crne čoko dugmiće i promešajte varjačom.

3. Izvadite kalup iz frižidera i sipajte fil preko podloge od mlevenog teksta. Izravnajte ravnomerno i vratite tortu u frižider da se stegne dok pripremate čokoladnu glazuru.
4. Glazura: Menaž bele i crne čoko dugmiće otopite u razdvojenim posudama sa malo mleka ili slatke pavlake, izlijte u poslastičarke kese ili kese za zamrzivač, isecite vrh i šarajte po torti po želji. Vratite u frižider da se dobro ohladi i stegne pre služenja.

Slični recepti