Kako se pravi starinska Gabon torta?

Sastojci:

Kore

  • 12 belanaca
  • 12 kašike šećera
  • 225g mlevenih pečenih lešnika
  • 3 ravne kašike fila

Čokoladni fil

  • 12 žumanaca
  • 1 celo jaje
  • 250g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 200g prah šećera
  • 250g maslaca
  • 125g margarina

Ganaš krem

Dekoracija

  • Menaž beli čoko dugmići
  • Usitnjeni lešnik

Priprema:

1. Fil: Za Gabon tortu je potrebno najpre da napravite fil. Odvojite žumanca od belanaca i belanca rasporedite u tri činije tako da u svakoj bude po četiri belanaca. Sva žumanca stavite u jednu šerpu ili posudu u kojoj je moguće kuvati, dodajte jedno celo jaje, prah šećer, vanilin šećer i mikserom sve sastojke dobro mutite dok ne dobijete bogatu penastu smesu. 

Penastu smesu zatim kuvajte na pari sve vreme mešajući mikserom dok ne počne da se zgušnjava. Zatim dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čokoladne dugmiće i mešajte varjačom dok se čokolada ne sjedini sa ostatkom smese. Gotov fil sklonite sa pare, kratko mešajte i ostavite sa strane da se prohladi.

Kada se fil pohladi, dodaje maslac i puter subne temperature i umešajte mikserom u fil. Ostavite fil sa strane.

2. Kore: Navedena mera je dovoljna za tri kore. Četiri belanaca mutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, dodajte čeitiri kašike šećera i nastavite da mutite mikserom. Dodajte ⅓ mlevenog pečenog lešnika i kašiku čokoladnog fila koji ste ostavili sa strane. Smesu rasporedite u pleh po izboru (preporučuje se okrugli pleh prečnika 25cm) obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180°C. Isti postupak ponovite i za preostale dve kore. Kada se kore ispeku, ostavite ih da se dobro ohlade.

3. Filovanje torte: Filujte tortu prema rasporedu – kora, fil, druga kora, fil, poklopite trećom korom i ostatkom fila premašite celu tortu u tankom sloju. Kada završite, stavite tortu u frižider da se stegne i odmori dok pripremate ganaš krem i dekoraciju za kraj.
4. Ganaš krem: Slatku pavlaku zagrejte na nižoj temperaturi dok ne počne da vri, zatim dodajte Menaž crne čoko dugmiće ili usitnjenu Menaž čokoladu i mešajte varjačom sve dok se čokolada ne istopi. Skinite sa šporeta, ostavite da se kratko prohladi i dok je još topla, premažite preko Gabon torte. Možete sačekati da se ganaš krem stegne, a onda dodati usitnjeni lešnik i Menaž bele čoko dugmiće kao slatku dekoraciju!

Slični recepti