Kenedi torta – klasik koji osvaja za Uskrs

Sastojci:

Kore (za ukupno 6 kora):

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika brašna
  • 2 praška za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika gustina
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 100 g čokolade (rendane ili seckane sitno)

Dekoracija:

  • Menaž dekoracija
  • 2 štangle čokolade za sredinu
  • Po želji šlag ili još fila sa strane

Priprema:

  1. Umutiti belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta i sjajna masa.
  2. Dodati žumanca i kratko umutiti da se sjedini.
  3. Na kraju lagano umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
  4. Od ove mase peći 6 tankih kora (najbolje na obrnutoj strani pleha ili u kalupu obloženom papirom za pečenje), na 180°C oko 10 minuta, dok blago ne porumene.
  5. Za fil za kenedi tortu: U 800 ml mleka staviti šećer i staviti da provri. U preostalih 200 ml mleka razmutiti brašno i gustin.
  6. Kada mleko provri, zakuvati razmućenu smesu i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Ostaviti da se ohladi.
  7. Umutiti margarin ili maslac penasto, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog fila i dobro sjediniti.
  8. Na kraju dodati rendanu ili sitno seckanu Menaž čokoladu i promešati.
  9. Filovati Kenedi tortu redom: kora – fil – malo čokolade (ako želite dodatno), i tako dok se ne utroši sav materijal.
  10. Celu Kenedi tortu premazati filom sa svih strana.
  11. Odozgo posuti Menaž dekoracijom i staviti 2 štangle čokolade po sredini, kao na slici.
  12. Ostaviti Kenedi tortu u frižider da prenoći i lepo omekša. 

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.