Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kiflice sa Menaž čokoladom i orasima
Sastojci:
Testo
- 500g mekog brašna
- 20g svežeg kvasca
- 2 kafene kašičice soli
- 1 supena kašika i 1 kafena kašičica smeđeg šećera
- 50 ml hladnog ceđenog suncokretovo ulje
- 1 jaje
- 200ml mleka
- 50ml mlake vode
Fil
- 200g oraha
- 2 supene kašike smeđeg šećera
- 70ml mleka
- 80g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Za premazivanje kifilica
- 1 žumance
- 3 supene kašike mleka
Preliv
- 80g Menaž čokolada
- 3 supine kašike mleka
Priprema:
1. Fil: Prokuvajte mleko i u njega dodajte orahe i šecer neprestano mešajući na blagoj temperaturi nekoliko minuta. Ostavite da se prohladi.
2. Testo: Pomešajte brašno, jednu supenu kašiku smeđeg šećera, so i ulje. Rastvorite kvasac sa jednom kašicicom smeđeg šećera i jednom kašicicom brašna u malo tople vode. Kada kvasac nadođe, dodajte ga u brašno, promešajte, zatim dodajte mleko i mlaku vodu u kojima ste prethodno razmutili jaje i zamesite testo, a po potrebi dodajte još brašna. Testo pokrijte krpom, ostavite na toplom i sačekate da naraste.
3. Zatim premesite testo, podelite na dva dela i oba dela razvijte oklagijom, oba dobijena kruga isecite na 12 delova – trouglova. Svaki dobijeni trougao namažite filom od oraha i pospite Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima.
4. Kifilice premažite žumancetom razmućenim u 3 kašike mleka, sačekajte da narastu i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.
5. Preliv: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite na pari i dodajte mleko, promešajte i dobijenom smesom ukrasiti kiflice. Služite prohlađeno.