Kiflice sa Menaž čokoladom i orasima

Autor:
Željka Kresović

Kategorije:

Sastojci:

Testo

  • 500g mekog brašna
  • 20g svežeg kvasca
  • 2 kafene kašičice soli
  • 1 supena kašika i 1 kafena kašičica smeđeg šećera
  • 50 ml hladnog ceđenog suncokretovo ulje
  • 1 jaje
  • 200ml mleka
  • 50ml mlake vode

Fil

Za premazivanje kifilica

  • 1 žumance
  • 3 supene kašike mleka

Preliv

  • 80g Menaž čokolada
  • 3 supine kašike mleka

 

Priprema:

1. Fil: Prokuvajte mleko i u njega dodajte orahe i šecer neprestano mešajući na blagoj temperaturi nekoliko minuta. Ostavite da se prohladi.

2. Testo: Pomešajte brašno, jednu supenu kašiku smeđeg šećera, so i ulje. Rastvorite kvasac sa jednom kašicicom smeđeg šećera i jednom kašicicom brašna u malo tople vode. Kada kvasac nadođe, dodajte ga u brašno, promešajte, zatim dodajte mleko i mlaku vodu u kojima ste prethodno razmutili jaje i zamesite testo, a po potrebi dodajte još brašna. Testo pokrijte krpom, ostavite na toplom i sačekate da naraste.

3. Zatim premesite testo, podelite na dva dela i oba dela razvijte oklagijom, oba dobijena kruga isecite na 12 delova – trouglova. Svaki dobijeni trougao namažite filom od oraha i pospite Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima.

4. Kifilice premažite žumancetom razmućenim u 3 kašike mleka, sačekajte da narastu i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena.

5. Preliv: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite na pari i dodajte mleko, promešajte i dobijenom smesom ukrasiti kiflice. Služite prohlađeno.

Slični recepti