Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kokosove granole štanglice sa čokoladnom glazurom i orasima
Sastojci:
Granola
- 150g celih badema
- 130g celih oraha
- 150g ovsenih pahuljica
- 50g mlevenog lana
- 50g kokosovih pahuljica ili brašna
- 80g meda
- 80g kokosovog ulja
- 2 kašike čia semenki
- 2 kašike putera
- Kašičica cimeta
- Ekstrakt vanile
Čokoladna glazura
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3-4 kašike mleka ili ulja
- 100g usitnjenih oraha
Priprema:
1. U blender dodajte polovinu količine badema i oraha i većinu ovsenih pahuljica. Sameljite tako da dobijete fini prah. Preostale bademe i orahe usitnite i dodajte ih u posudu sa preostalim ovsenim pahuljicama i samlevenim sastojcima.
2. Dodajte u činiju i mleveni lan, čia semenke i kokosove pahuljice. Promešajte.
3. Na šporetu zagrejte manju posudu na srednjoj vatri i dodajte puter, med, kokosovo ulje, cimet i ekstrakt vanile. Mešajte dok se sastojci sasvim ne sjedine i odmah prelijte preko suvih sastojaka. Promešajte rukama tako da se sve sjedini.
4. Manji pleh po izboru obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu i utapkajte. Pecite u zagrejajnoj rerni na 180°C oko 10 do 15 minuta da se granola stegne. Kada se ispeče, polako izvadite pleh i ostavite da se potpuno ohladi.
5. Nakon što se granola potpuno ohladi, prelijte čokoladnom glazurom napravljenom od rastopljene Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića sa nekoliko kašika mleka ili ulja. Pospite i usitnjenim orasima. Sačekajte da se dobro stegne pre sečenja i jela, najbolje preko noći.