Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kolač od bundeve i čokolade
Sastojci:
Testo
- 5 jaja
- 400g višenamenskog brašna
- 200g šećera
- 200ml ulja
- 200ml jogurta
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1,5 kašičica cimeta
- ½ kašičice muskatnog oraščića
- Prstohvat soli
Dodaci
- 150g Menaž crnih čoko dugmića
- 500g rendane bundeve
- 2 kašike smeđeg šećera
Priprema:
1. Bundevu prethodno ispecite ili skuvajte, pa dobro iscedite i ispasirajte tako da dobijete teksturu pirea. Dodajte dve kašike smeđeg šećera i dobro izmešajte viljuškom ili štapnim mikserom.
2. Zagrejte rernu na 180°C. Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodavajući šećer i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite mikserom žumanca, brašno, ulje, jogurt, vanilin šećer, prašak za pecivo i mutite sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte začine – cimet i muskatni oraščić i još jednom kratko promešajte. Špatulom dodajte cneg od belanaca i šećera i umešajte špatulom.
3. U pire od bundeve dodajte Menaž crne čoko dugmiće i promešajte špatulom ili kašikom.
4. Pleh po izboru obložite papirom za pečenje i sipajte smesu za testo. Postepeno ulijte pire od bundeve sa Menaž crnim čoko dugmićima i rasporedite kašikom po celom testu.
5. Pecite najduže 45 minuta na 180°C uz obaveznu proveru da li je kolač dovoljno pečen. Nakon što ga izvadite iz rerne, ostavite ga da se ohladi, pa tek onda izvadite iz pleha i servirate.