Kolač sa jagodama

Sastojci:

  • 400g svežih opranih jagoda

Kora

Puding

  • 150g kakao praha
  • 120g gustina 
  • 150g šećera 
  • Prstohvat soli
  • 1l mleka 
  • 125g Menaž čoko dugmića
  • 100ml neutralne pavlake 

Priprema:

1. Menaž čokoladu iseckajte na kockice i dodajte u posudu sa puterom isečenim na kocke i rastopite kratko u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu na nižoj temperaturi.

2. U odvojenu, veću, posudu stavite jaja, dodajte šećer, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete penastu smesu.

3. Istopljenu čokoladu i margarin promešajte žicom za mešanje tako da se sasvim sjedine i dodajte u smesu sa jajima i mutite mikserom dok se sve ne sjedini. 

4. Preko posude stavite sito, dodajte brašno i kakao prah da se proseju. Zatim sve sastojke promešajte špatulom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesu sipajte u pleh premazan uljem, ravnomerno rasporedite i pecite na 180°C oko 30 minuta. Kada se ispeče, ostavite sa strane u plehu da se ohladi.

5. Jagode operite, isecite i rasporedite po pečenom kolaču.

6. U dublju posudu preko sita/cediljke dodajte kakao prah, so i gustin. Promešajte, pa dodajte šećer i mleko. Promešajte žicom za mešanje i prebacite posudu na šporet na nižu temperaturu da se zagreje i zfusne. Mešajte puding sve vreme. Dodajte Menaž crne čoko dugmiće i neutralnu pavlaku, pa mešajte dok se ne rastope. Sklonite puding sa špreta, prespite u drugu posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi.

7. Prelijte ohlađeni puding preko kolača sa jagodama i ostavite u frižideru da se stegne najmanje tri sata pre služenja.

Slični recepti